Wat zijn belastingen?

Icoon belastingenBelastingen worden ook wel heffingen of tax genoemd. Het zijn verplichte heffingen van de overheid aan inwoners en instellingen. Veel mensen krijgen vervelende associaties bij het woord belastingen. Toch is het eigenlijk niet eens zo heel erg dat we belastingen moeten betalen. Hou zouden we anders onze veiligheid, het onderwijs, de zorg, onze infrastructuur en allerlei andere belangrijke zaken in onze samenleving moeten regelen?

Het belastingstelsel zit helaas wel ingewikkeld in elkaar, maar in dit artikel hopen we je wat verder op weg te kunnen helpen bij het geven van inzicht in belastingen en alles dat hiermee te maken heeft. Lees snel verder!

 

Het boxenstelsel

De basis van ons belastingstelsel bestaat uit drie verschillende onderdelen (boxen). Deze boxen zijn:

  • 1: Werk en inkomen
  • 2: Aanmerkelijk belang
  • 3: Sparen en beleggen

De eerste box regelt het werk en inkomen. Deze box is goed voor het overgrote gedeelte van de inkomsten van de staat. We werken met een progressief belastingstelsel. Dit betekent dat hoe meer je verdient, hoe meer je ook moet gaan betalen.

De tweede box gaat over aanmerkelijk belang. Alleen in het geval dat je zelf meer dan 5% in een onderneming bezit, wordt je in deze schijf belast. Voor veel mensen zal deze schijf niet van toepassing zijn.

De derde box bevat sparen en beleggen. In deze box wordt het vermogen belast door de vermogensrendementsheffing. Tot 2016 was dit het eenvoudige netto percentage van 1,2%. Sinds 2017 is de berekening van de derde box iets ingewikkelder geworden.

 

Andere belastingen

Naast het boxenstelsel zijn er nog heel veel andere belastingen waar je mee te maken kunt krijgen. Denk aan waterschapsbelasting, rioolheffingen en erfbelasting. Een hele belangrijke belasting die we nog niet hebben opgenoemd, maar die je vrijwel iedere dag betaalt is de omzetbelasting, ofwel de btw.

Er is een verdeling gemaakt tussen drie verschillende tarieven. Het eerste tarief is 0% (medicijnen, goederen die worden geëxporteerd of opgeslagen in een douane-entrepot, accijnsgoederen, visvangst, de levering en bevoorrading van schepen en vliegtuigen). Het tweede tarief bedraagt 6%, in dit tarief liggen onder andere de diensten van kappers, werkzaamheden aan woningen, cultuur en recreatie, sport, personenvervoer, fietsreparaties en nog wat andere goederen en diensten. Het derde tarief bedraagt 21% en in principe liggen hier alle goederen en diensten die niet zijn vrijgesteld in het 0% en 6% tarief. Vrijwel alle luxegoederen liggen in dit tarief. Wil je de volledige lijst bekijken? Ga dan naar de site van de belastingdienst.


 

Tips bij belastingen

Hoegeldmaken.nl zou Hoegeldmaken.nl niet zijn als we niet wat leuke tips voor je zouden hebben die over dit onderwerp gaan. We hebben meerdere artikelen geschreven die over dit onderwerp gaan en we raden je zeker aan om ze door te nemen en toe te passen bij je jaarlijkse aangifte en bij de betaling van je andere belastingen. Bekijk ons menu met de verschillende artikelen. Succes!