beleggenWat is beleggen?

Beleggen is een vorm van investeren waarbij geld wordt vastgelegd voor een korte of wat langere periode met als doel om in de toekomst financieel voordeel te realiseren.

Beleggen is een werkwoord en het is net zoals bij zwemmen of hardlopen ook zeker mogelijk om jezelf te ontwikkelen in het beleggen op de beurs. Deze categorie helpt je hier optimaal bij, zodat je op een goede manier rendementen kunt behalen!

Begin hier direct met beleggen bij Plus500 (uw vermogen loopt risico)!

 

Waarom beleggen?

Er zijn doorgaans twee methodes waarop je jouw geld kunt laten renderen: sparen of beleggen. Beleggen levert hierbij doorgaans meer rendement op dan sparen, maar is daarbij wel risicovoller. Met de huidige lage rentestanden brengt sparen maar weinig op. Je krijgt niet eens genoeg rendement om de inflatie tegen te gaan, waardoor je in feite verlies maakt op uw spaargeld. Wat dat betreft is beleggen zeker geen slechte keuze!

Bij het beleggen gaan risico en rendement namelijk hand in hand samen. Je kunt voor een groot deel zelf in de hand houden hoe groot het risico is. Wanneer je in “veilige” obligaties belegt, loop je minder risico dan wanneer je in reguliere aandelen belegt. Het te verwachten rendement zal ook lager zijn. Een combinatie van beleggen en sparen biedt dan ook vaak de uitkomst.

De onderstaande afbeelding geeft weer wat er zou zijn gebeurd als je in het jaar 1802 was begonnen met $1 en deze in dollars, goud, obligaties of aandelen had gestopt. Wat blijkt? In juni 2012 was die ene dollar maar liefst $669.500 waard geworden als je was gaan beleggen in aandelen! Sinds juni 2012 is de beurs alleen nog maar verder opgelopen en je rendement had dus nog veel groter kunnen zijn!

Rendementen sparen en beleggen

 

Waarin beleggen?

Nu dat wel duidelijk is geworden dat aandelen in vrijwel alle gevallen de meest rendabele keuze zijn, is het nog wel lastig om te bepalen welke aandelen je dan nu moet kopen. Helaas kunnen we niet zomaar zeggen waar je nu in moet gaan beleggen. Er zijn talloze goeroes en beursexperts die dit wel doen, maar het is altijd het beste om je eigen beslissing te maken en te leren van eventuele gemaakte fouten. Uiteindelijk hopen we dat je zelf een gedegen keuze kunt maken over waar je in moet gaan beleggen. Voor vragen of opmerkingen is het uiteraard altijd mogelijk om contact met ons op te nemen.

Bepalen waarin je moet gaan beleggen kan door het gebruiken van twee vormen van analyses. Het gaat hierbij om de technische analyse en de fundamentele analyse. De technische analyse is gericht op de korte termijn. Met behulp van grafieken en indicatoren is het mogelijk om te bepalen of een aandeel de komende minuten, uren en dagen zijn trend gaat voortzetten of juist onderbreken. Ook door naar het verleden te kijken kunnen er leermomenten ontstaan.

De fundamentele analyse zit heel anders in elkaar. Lees jaarverslagen, de balans, de jaarrekening, de ratio's. Analyseer marktaandelen, omzet- en winstcijfers en bekijk of de onderneming niet teveel schulden heeft. De kennis en kunde van het management kan ook veel invloed hebben op de uiteindelijke resultaten van het aandeel. Zorg er hoe dan ook voor dat je je echt extreem goed in het bedrijf verdiept!

 

Waar beleggen?

Vroeger was het erg lastig om aandelen te kopen, omdat er toen nog echt telefonisch contact moest worden gelegd om aan- en verkooptransacties te doen. Gelukkig heeft het internet ervoor gezorgd dat alles een stuk eenvoudiger en makkelijk kan worden verwerkt. Er zijn nu talloze brokers die het mogelijk maken om de aan- en verkooptransacties op de beurs te verrichten. Onze favoriete broker hiervoor is Plus500. Plus500 is een internationale broker die beursgenoteerd is in Londen. Met verschillende licenties, honderden beleggingsproducten en duizenden tevreden klanten is deze broker erg aan te raden!

Het is bij de broker ook mogelijk om te gaan beleggen door middel van een hefboom. Hierbij beleg je niet in werkelijke aandelen, maar in CFD’s (Contract for difference). Met CFD’s handel je in de onderliggende waarde van het aandeel en ben je dus niet werkelijk de bezitter van het aandeel. In de CFD-handel bestaat de mogelijkheid om met een hefboom of leverage te handelen. Hierbij wordt je inleg dus met een bepaalde factor (de multiplier) vermenigvuldigd. Dit heeft tot gevolg dat het toch zin heeft om met weinig vermogen actief te gaan beleggen.

Een voorbeeld met de hefboom. Stel je voor dat de hefboom 1:50 bedraagt. Een inleg van €100 wordt zo dus €5000 euro waard. Bij elke euro die de koers stijgt verdiend u dus €50. De andere kant van dit verhaal is dat je bij elke euro die de koers daalt ook direct €50 verliest. Het handelen met een hefboom brengt dus meer risico met zich mee, maar ook zeker kans op een (veel) groter rendement.

Geld verdienen? Begin met beleggen!

Demo account

0

  • Gratis uitproberen
  • Binnen 5 minuten geregeld
  • Toegang tot €20.000 demogeld
  • Handel in duizenden cfd's!