Wat was de zwarte maandag?

Rond de jaren 1960 en 1970 was er weinig beweging te zien op de beurs en de aandelen stegen slechts een paar procent per jaar. Tot in 1982 waren de koersen van aandelen stabiel en waren het vlakke periodes, want er kon op de beurs nauwelijks wat verdiend worden. Alle indexen bleven ongeveer hetzelfde. Vanaf 1982 kwam er een opwaartse stroomversnelling, want tussen augustus 1982 en 1987 steeg de beurs met meer dan 350%! Dit waren voor beleggers zeer rendabele jaren en steeds meer particulieren hadden interesse om te beleggen in plaats van te sparen. Beleggen was tussen 1982 en 1987 heel erg interessant, omdat er enorm veel winst gemaakt kon worden.

De indexen waren tot oktober 1987 met meer dan 350% gestegen, totdat de beurs te maken had met een zwarte maandag. Het is nu al ruim 25 jaar geleden dat de beurs te maken heeft gehad met een zwarte maandag, (2008 was echter ook heel erg). De zwarte maandag wordt ook door heel veel beleggers beschreven als de Black Monday. Ruim 25 jaar geleden zijn de indexen heel erg ingestort. Hierdoor hebben heel veel beleggers hun vermogen of een deel hiervan verloren. De indexen waren in één dag met meer dan 22% gezakt.

 

Hoe kunt u de zwarte maandag zien aankomen?

Het is natuurlijk niet eenvoudig om een zwarte maandag te zien aankomen. Soms kan een daling plotseling gebeuren en soms kan dit een samenloop van omstandigheden zijn. Wanneer er bijvoorbeeld vrijdagmiddag bij indexen een dalende lijn te zien is, en vervolgens wordt er op het nieuws hier iets negatiefs over verteld, dan kunt u 99% eruit van gaan dat de index maandagochtend na opening nog verder zal gaan dalen.

Dit was ook het geval op 19 oktober 1987 toen de beurs te maken had met een zwarte maandag. Op vrijdagmiddag had beurs plotseling te maken met een dalende lijn en vervolgens toen de beurs na het weekend weer open ging zette deze daling voort.

Het wil absoluut niet zeggen dat wanneer de beurs vrijdagmiddag plotseling daalt, u bang moet zijn voor een zwarte maandag. Een zwarte maandag is niet gemakkelijk te voorspellen en u moet niet met de gedachte lopen dat er elke moment weer een zwarte maandag aan kan komen. Heel veel beleggers beleggen in aandelen, valuta’s, opties, grondstoffen, omdat er in deze tijd heel veel rendement mee kan worden behaald.

 

Wilt u ook beleggen in aandelen, opties, grondstoffen of in andere markten?

U moet niet de hele tijd met de gedachte lopen dat de beurs weer met een zwarte maandag te maken kan krijgen. In deze tijden kan het juist interessanter zijn om te beginnen met beleggen! Wilt u weten wat de huidige koersen zijn? U kunt hieronder alle koersen realtime bekijken en meteen beginnen met beleggen!