Wat is sparen?

Sparen is het apart zetten van een deel van je geld dat je niet direct nodig hebt. Door af te zien van directe consumptie is het mogelijk om op lange termijn je geld aan het werk te zetten door rente over je geld te ontvangen of door bijvoorbeeld te gaan beleggen in aandelen.

Door te sparen is het ook mogelijk om een groter bedrag bij elkaar te verzamelen waar dan later weer iets leuks mee kan worden gedaan. Denk hierbij aan het sparen voor vakanties, auto's, verbouwingen etc.

 

Hoeveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander?

Uit gepubliceerde cijfers van De Nederlansche Bank (DNB) in mei 2017 is gebleken dat alle Nederlandse huishoudens momenteel zo'n €340 miljard euro aan spaargeld op de bank hebben staan. Met een inwoneraantal van ruim 17.114.000 mensen ligt het gemiddelde spaargeld per Nederlander op €19.866. Het is wel belangrijk om hierbij op te merken dat bij deze berekening alle baby's, kinderen en studenten worden meegenomen, maar daar tegenover staat ook John de Mol en de rijkste 1% van de Nederlanders. Uiteindelijk krikken de allerrijksten het gemiddelde flink omhoog. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat ongeveer 25% van de Nederlanders maar €1.000 aan spaargeld heeft. Heb je meer dan dit bedrag? Gefeliciteerd, dan ben je dus eigenlijk al best goed bezig!

Nederlanders worden vaak gezien als een gierig en spaarzaam volkje. Als ons spaargedrag wordt vergeleken met andere Europeanen, zien we dat we toch iets minder spaarzaam zijn dan we hadden gedacht. Nederlanders sparen 8,8% van hun nettoloon. Zweden heeft een gemiddeld percentage van 15,6% en doet het uitzonderlijk goed op het gebied van sparen. Het slechtste Euroland is Slowakije. De Slowaken sparen maar gemiddeld 3,9% van het loon. Eigenlijk is Nederland dus een Europese middenmoot en zou het niet eens zo slecht zijn als we met z'n allen nog wat meer zouden sparen.

 

Heb je genoeg spaargeld?

De ambitie om te sparen ontbreekt vaak niet bij Nederlanders. Helaas wijst de praktijk vaak toch uit dat het moeilijk is om veel geld voor de toekomst opzij te zetten. Het Nibud heeft berekend hoeveel spaargeld minimaal achter de hand moet worden gehouden om tegenvallers op te vangen. Bekijk de onderstaande tabel om inzicht te krijgen in de verschillende minimale buffers die je echt moet hebben.

Gezinssituatie  Minimale buffer 
Alleenstaande 3.550 euro
(Echt)paar 4.000 euro
Alleenstaande ouder met 1 kind 3.950 euro
Alleenstaande ouder met 2 kinderen 4.350 euro
Alleenstaande ouder met 3 kinderen 4.950 euro
Alleenstaande ouder met 4 kinderen 5.350 euro
(Echt)paar met 1 kind 4.400 euro
(Echt)paar met 2 kinderen 5.000 euro
(Echt)paar met 3 kinderen 5.400 euro
(Echt)paar met 4 kinderen 5.900 euro

Wist je dat?

40% van de Nederlanders hebben te weinig spaargeld!

Waarom lukt het veel mensen niet om geld te sparen?

Uit onderzoek van het Nibud is gebleken dat ruim 2,5 miljoen mensen er niet in slagen om voldoende geld te sparen. Hoe kan dit nou? Wat blijkt: "de mens is helemaal niet gemaakt om te sparen". De mens is gericht op het nu en omdat we zijn gebouwd om van dag tot dag te overleven is het vaak heel moeilijk om beloningen en verleidingen op korte termijn te weerstaan. Naast onze overlevingsdrang op korte termijn, is het ook zo dat we onrealistisch optimistisch zijn. We geloven vaak dat het allemaal wel goed gaat komen met onze gezondheid, auto, wasmachine of ander onderhoud. Als er dan een onverwachte situatie voordoet ontstaat er gelijk een groot probleem.

Natuurlijk is dit niet het hele verhaal, want helaas komt het ook vaak voor dat er simpelweg niet genoeg geld wordt verdiend of dat de vaste lasten gewoon heel hoog zijn. Soms is het dan belangrijk om dan drastische stappen te nemen. Ga een opleiding doen, ga meer uren werken, ga ergens anders werken, ga iets voor jezelf beginnen, ga verhuizen. Doe er alles aan om toch wel financieel gezond te worden. Lees snel verder om tips te krijgen hoe je dit kunt aanpakken!

 

Hoe kun je meer sparen?

Meer geld sparen begint door inzicht te creëren. Neem vandaag eens uitgebreid te tijd om je financiën door te spitten en ga alles bijhouden in een excel of in een kasboek. Wat moet je precies bijhouden? Allereerst is het slim om de balans op te maken. Tel al je bezittingen bij elkaar op, trek je schulden ervan af en bekijk hoeveel eigen vermogen je hebt. Kom je in de positieve cijfers? Dan ben je al goed op weg. Zijn je cijfers nog negatief? Dan moet je aan de bak!

Naast het maken van een balans, is het ook belangrijk om alle inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten. Wat krijg je elke maand binnen en hoeveel geef je uit aan boodschappen, kleding, uitgaan, vakanties etc. Zorg ervoor dat je alle inkomsten en uitgaven strak bijhoudt en bekijk goed waar er kan worden bezuinigd. Onnodige abonnementen? Te vaak uit eten? Doe er wat aan! Het kan ook zo zijn dat je vaste lasten te hoog zijn. Betaal je teveel huur of is je hypotheek te hoog? Misschien is het een optie om dan te gaan verhuizen? Uiteindelijk kunnen heftige stappen tot goede ontwikkelingen leiden.

Maak naast je uitgaven en je inkomsten- en uitgavenoverzicht ook regelmatig een budget. Wat zijn je verwachte inkomsten en uitgaven? Komen er kosten aan die je wellicht niet had verwacht? Staat er genoeg geld op je rekening om deze kosten op te hoesten? Veel mensen maken één keer per jaar een budget. Dit is al erg goed, maar het is misschien nog beter als je dit maandelijks gaat doen. Bekijk ook altijd aan het einde van de maand of je binnen budget bent gebleven. Vergelijk dan je inkomsten- en uitgavenoverzicht met je budget.

Zorg ervoor dat je je balans, je inkomsten en uitgaven en je budget meerdere malen per jaar bijwerkt. Het liefst elke dag! Inzicht in je financiën zorgt ervoor dat je echt veel geld gaat besparen, omdat je precies weet waar alles heen gaat. Meer weten? Bekijk onze spaartips of bekijk de onderstaande video!