De Bollinger Bands…ook een veelvoorkomende technische indicator!

De Bollinger band is een indicator die ik dagelijks gebruik bij het maken van beslissingen bij het beleggen op de beurs! De Bollinger Bands geven een indicatie van de richting en de volatiliteit van een beleggingsproduct. De indicator is dus ook belangrijk bij het bepalen van de koers en de manier waarop deze zich ontwikkeld.

Als de koers opwaarts door de bovenste Bollinger Band uitbreekt is dat een signaal dat het beleggingsproduct te snel is gestegen. Het tegenovergestelde geldt uiteraard ook voor een te snelle daling. Wanneer dit gebeurd is de koers ondergewaardeerd. Een verbreding van de ruimte tussen de lijnen van de Bollinger Bands geeft aan dat de volatiliteit van het aandeel is toegenomen. John Bollinger, de ontwikkelaar van de indicator, merkte op dat een versmalling van de banden een aanwijzing is voor een snelle of snellere prijsbeweging. Volgens John wijst de vorming van een top of een bodem buiten de banden gevolgd door een vergelijkbare beweging binnen de banden op een trend omkeer. Het is dus mogelijk om trend omkeer (reversals) te voorspellen.

 

Hoe wordt de Bollingers Bands berekend? Het midden van de Bollinger Bands is het twintig-daags voortschrijdend gemiddelde. Vervolgens wordt de standaardeviatie berekend van de afwijking van de slotkoers op de twintig voorgaande beursdagen van dit voortschrijdend gemiddelde. De bovenste Bollinger Band ligt twee maal de standaarddeviatie boven het voorschrijdend gemiddelde en de onderste band ligt twee maal de standaarddeviatie onder het voortschrijdend gemiddelde. Als u de berekening te ingewikkeld vind maakt dit dus niet uit. Het gaat erom dat u het kan toepassen!

In de onderstaande video wordt uitegelegd hoe de Bollinger Bands precies werken en op welke manier u deze indicator goed kan toepassen! (Video is in het Engels!) (Binnekort zal ik mijn eigen video’s maken waarin ik de verschillende indicatoren uitleg!)

 

Hoe kan het handelen met Bollingers Bands goed worden togepast? Om het handelen met de Bollinger Bands zo succesvol mogelijk te laten zijn, is het belangrijk om drie vragen goed beantwoord te krijgen. het gaat hierbij om de onderstaande vragen:

  • Wanneer is er een trend?
  • Wanneer kan er het beste een positie worden geopend?
  • Wanneer is de trend voorbij?

 Door gebruik te maken van de indicator, moet er eerst worden gekeken wanneer er nou precies een trend is. Ik vind zelf dat er pas echt een trend vast te stellen is, als de candlestick boven of onder de bovenste of onderste Bollinger Band uitkomt. Pas wanneer dit plaatsvind is het echt mogelijk om goed te kunnen bepalen of er een trend is.

De volgende stap is het openen van een positie. Dit kan op een goede manier door te analyseren en te bekijken wanneer er een reversal plaatsvind (zie het herkennen van trends) in de beurskoersen. Het maximaliseren van de winsten en het minimaliseren van de verliezen is een must en moet op een goede manier worden uitgevoerd. Wanneer er een reversal plaatsvind is het mogelijk om snel goede winsten te behalen! Meestal is het zo dat er na consolidatie een reversal plaatsvind. Door hier dus op in te spelen kunnen winsten worden gemaximaliseerd. De Bollinger Bands helpen u bij het bekijken of er een reversal plaatsvind. Wanneer de candlestick langzaam weer terugzakt onder de bovenste of boven de onderste Bollinger Band, is het dus logisch dat de reversal is begonnen! Door te wachten op reversals kunt u uw verliezen beperken en zo zorgt u er al snel voor dat het aantal verlieslijdende posities sterk wordt teruggebracht!

Vervolgens is het ook belangrijk om vast te stellen wanneer de trend voorbij is. Dit is ook één van de punten waar beleggers vaak de fout in gaan. Zorg ervoor dat u uw winstgevende posities qua winsten vergroot en uw verlieslijdende posities qua verliezen verkleint. U wilt zo min mogelijk posities hebben met verliezen. Als er posities zijn met verliezen, zorg er dan voor dat u die posities ook snel weer afsluit! Blijf niet in verlieslijdende posities zitten! Met de Bollinger Bands is het mogelijk om te kunnen bepalen wanneer de trend voorbij is. Door opnieuw te kijken naar de wijze waarop de candlestick zich gedraagt ten opzichte van de bovenste en onderste Bollinger Bands is het mogelijk om dit goed te bepalen!

 

De Bollinger Bands zijn belangrijk bij het succesvol beleggen op de beurs op de korte termijn. Ik maak zelf veel gebruik van de Bollinger Bands en ik raad u aan om dit zelf ook te doen!