Wat is de koers-winstverhouding en wat heeft u hieraan?

Welke aandelen zijn goedkoop en welke aandelen zijn juist duur? De koers-winstverhouding oftewel de (K/W) kan gebruikt worden als hulpmiddel bij het beantwoorden van deze vraag. De koers-winstverhouding wordt berekend door de actuele koers van een aandeel te delen door de winst per aandeel. De uitkomst van de berekening geeft aan hoeveel keer de winst per aandeel beleggers bereid zijn te betalen om het aandeel te kopen. De ratio geeft een goed beeld van het idee dat andere beleggers bij een bepaalde onderneming hebben, waardoor u de mogelijkheid heeft die kennis mee te nemen in uw eigen beslissing om een bepaald aandeel wel of niet aan te schaffen.

 

Wat houdt koers-winstverhouding in?

De koers-winstverhouding kan u veel vertellen over de waardering van het bedrijf door de aandelenmarkt. Een bedrijf kan worden overgewaardeerd (er kan een koersdaling worden verwacht) of worden ondergewaardeerd (er kan een koersstijging worden verwacht). U kunt de volgende tabel gebruiken om de koers-winstverhouding te interpreteren:

Koers-winstverhouding Betekenis
n.v.t. Heeft een onderneming geen winst? Dan is de   koers-winstverhouding niet te berekenen.
0 – 10 Dit   geeft een ondergewaardeerde koerswaarde aan, of de winst zal afnemen
10 – 17 Dit geeft een redelijke koers-winstverhouding verhouding aan
17 – 25 Dit   geeft een overgewaardeerde koerswaarde aan, of er wordt een hogere winst   verwacht
25 + Deze onderneming heeft een zeer zonnige toekomst, of er   kan sprake zijn van een zeepbeleffect

 

Mijn mening!

De koers-winstverhouding vindt ikzelf echt wel een belangrijke ratio of manier om een aandeel te beoordelen. De ratio is eigenlijk eenvoudig te berekenen en zorgt ervoor dat u een goed beeld krijgt over het mogelijke verloop van het aandeel. De koers-winstverhouding is vooral belangrijk voor de langere termijn en speelt dus ook alleen maar een rol in de fundamentele analyse en bij het lange termijn beleggen!

Kijk goed naar de koers-winstverhouding om te beoordelen of een aandeel koopwaardig is of niet!