Waar moet u op letten bij koersbewegingen?Beurstip

Een beurskrach (ook wel beurscrash) is een plotselinge, sterke daling van de koersen wereldwijd. Het kenmerkende van een beurskrach is dat het slechts een kwestie van een paar dagen plaatsvind. Er bestaat geen duidelijke kwantificatie voor het onderscheid tussen een beurskrach en een normale beursdaling. Over het algemeen wordt er gesproken van een beurskrach wanneer er een daling van 10 procent of meer wordt waargenomen binnen een paar dagen.

 

Onderzoek koersbewegingen

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft in een onderzoek uitgezocht dat de koersbewegingen van aandelen gedurende slechte beursdagen inzicht geven over de manier waarop aandelen zullen reageren tijdens een beurskrach. Hiermee kunnen beleggers dus zien hoe aandelen zullen gaan reageren wanneer er een werkelijke beurskrach plaats vindt.

Onderzoekers van de Nederlandsche Bank hebben meer dan 2000 aandelen, die genoteerd staan op de Amerikaanse markt, een maandelijkse score gegeven. Hierbij is gemeten over een periode van 40 jaar. De aandelen kregen een score op dagen dat de markt hard onderuit ging. Hoe stabieler de koers, hoe beter het aandeel scoorde.

Nadat de onderzoekers een score hadden verbonden aan verschillende aandelen, was er te zien dat er een voorspellende waarde bestond. Deze waarde is van groot belang voor beleggers die via de technische analyse beleggen. Het stelt u in staat om op een betere manier naar een koers te kijken en deze scherper in de gaten te houden. Het is ook mogelijk om betere posities in te nemen of juist te vermijden, wanneer er een beurskrach in gang wordt gezet.

 

Conclusies onderzoek

U bent vast heel benieuwd wat die voorspellende waarde is. Het komt erop neer dat aandelen die een slechte score hadden, tijdens een beurskrach gemiddeld twee tot drie keer harder daalden dan aandelen die een goede score hadden behaald. Op een slechte beursdag, is er dus te zien wat de zwakkere aandelen zijn. Deze zullen tijdens een grote beurskrach ook het hardst dalen. Als belegger is het dus erg verstandig om dit goed in de gaten te houden.

Stel u voor dat u voelt dat er een beurskrach gaat aankomen? Dan weet u dus ook al welke aandelen in alle waarschijnlijkheid het hardst gaan dalen. U kunt dan short gaan op deze aandelen. De waarde van het onderzoek mag dan ook zeker niet worden onderschat.