Winst per aandeel, wat is dit nu eigenlijk?

Bij aandelen kopen zijn er meerdere doelen die u als belegger wilt behalen. Het belangrijkste doel is natuurlijk winst! Er kan met de winst per aandeel worden gekeken of het winstgevend kan zijn om een aandeel te kopen. De winst per aandeel is niks anders dan een ratio. Er kan op deze manier goed worden gekeken naar de winst die per aandeel wordt behaald. De ratio wordt berekend door: Netto winst/aantal (uitgegeven) aandelen.

Laten we een voorbeeld gebruiken. Stel dat een bedrijf twee miljard euro winst maakt en er 25.000.000 aandelen zijn. Er is nu eenvoudig te berekenen wat de winst per aandeel zal zijn. Natuurlijk maakt de koers van het aandeel ook veel uit. Wanneer de koers van een bedrijf erg laag staat, is het mogelijk om meerdere aandelen te kopen voor hetzelfde bedrag.

Wanneer het aantal aandelen die zijn uitgegeven harder stijgt, dan de winst per jaar, zal de ratio dalen. De winst per aandeel neemt nu dus af. De situatie kan zich uiteraard ook tegenovergesteld voordoen. De bedrijfscijfers zijn voor elk bedrijf van groot belang en als investeerder is het ook belangrijk om door middel van de fundamentele analyse goed te bekijken of het investeren in een bepaald aandeel wel de moeite waard is.

 

Analyseren van winst per aandeel

Kies dan dus ook altijd voor een aandeel dat de beste ratio heeft. Hierdoor zorgt u ervoor dat u uw kansen op winst vergroot. Dit geldt zeker voor de lange termijn. Bij de broker Plus500 krijgt u de mogelijkheid om individuele aandelen te bekijken en te analyseren. Dit kan met meerdere grafieken en indicatoren. Hieronder ziet u de verschillende voordelen van de broker Plus500!

Winst per aandeel

 

Conclusie, winst per aandeel

De winst per aandeel is een belangrijke factor bij het kiezen van het juiste aandeel. Als u gaat beleggen in aandelen voor de lange termijn, is het verstandig om naar de cijfers van een bedrijf te kijken. Via de ratio winst per aandeel is het mogelijk om een beslissing te maken over het kopen van een aandeel. Zorg dus voor zo goed mogelijke informatie, vergroot zo uw winst!

Er zijn uiteraard nog meer ratio’s die kunnen bepalen of een aandeel winstgevend kan gaan worden. De winst per aandeel ratio is er echter één die heel eenvoudig is en ook goed kan worden toegepast op de lange termijn verwachtingen van een aandeel.