China is  de tweede grootste economie ter wereld. Volgens sommige economen is het land op weg om de grootste ter wereld te worden. De afgelopen jaren heeft China veel vooruitgang geboekt. Het land heeft destijds weinig te kampen gehad met de economische crisis. Voor de belegger die op zoek is naar mooie rendementen is China ook moeilijk te negeren. Er zijn bijvoorbeeld verschillende fondsen die zich richten op Chinese bedrijven. Ook is het natuurlijk mogelijk om als particulier op de beurs van Hongkong te gaan handelen.

 

China, het economische wonderkind

China maakte sinds een aantal jaren al deel uit van een groep economische groeilanden, die samen de BRIC-landen werden genoemd: Brazilië, Rusland, Indië en dus China. Anno 2011 heeft China Japan van de tweede plek weten te stoten van de grootste economieën ter wereld. Momenteel moet China nog onderdoen voor de Verenigde Staten, maar volgens sommige is het land op weg om ook hier voorbij te gaan.

 

Groeimogelijkheden China

Het bruto binnenlands product (ook wel bbp) van China kwam in 2012 neer op 8.000 biljoen dollar. Dit getal lijkt erg hoog, maar als dit wordt gedeeld door het aantal inwoners (bbp per hoofd) van het land dan ligt het nog achter op veel Westerse landen. Het hoge bbp van China is vooral te danken aan het grote aantal inwoners dat het land telt. In 2012 telde China 1.351 miljard inwoners. China is met dit aantal inwoners het dicht bevolkte land ter wereld. Wanneer het bbp per hoofd zal stijgen, zal het zeker op de eerste plaats kunnen komen.

 

Chinese middenklasse

Door de groeiende Chinese economie, zullen er steeds meer Chinezen rijker worden. De middenklasse zal zich langzamerhand gaan uitbreiden en er zal meer worden geconsumeerd. Ook zullen steeds meer Chinezen een auto aanschaffen. Veel grote steden kampen nu al met fileproblemen en dit zal in de toekomst niet beter worden. Ook zijn er steeds meer (internationale) bedrijven die de Chinese markt betreden.

 

Vraag naar grondstoffen

Om aan de toenemende vraag te kunnen blijven voldoen heeft china steeds meer productiemiddelen nodig. Enkele grondstoffen waar momenteel veel vraag naar is zijn:

  • Olie een van de belangrijkste grondstoffen van tegenwoordig is olie. China heeft veel olie nodig om de groei van de economie te kunnen ondersteunen. Zonder voldoende aanvoer van olie is een groei niet mogelijk. China staat als oliegebruiker ook op de tweede plaats, na de Verenigde Staten. De grote vraag naar olie biedt ook goede mogelijkheden voor de belegger
  • Rubber de autoproductie is China heeft ook een vlucht genomen. Rubber is een essentiële grondstof voor de auto-industrie. De auto-industrie van china is momenteel de grootste van de wereld.
  • Ijzer en koper tot slot doet de Chinese overheid er alles aan om de infrastructuur van het land te verbeteren. Ijzer en koper zijn hierbij onmisbaar. Er zijn in China mogelijkheden om aan de grondstoffen te komen, maar deze bieden niet genoeg. Hierdoor is China genoodzaakt om deze grondstoffen uit het buitenland te importeren. Om deze reden zijn er ook al veel Chinese bedrijven gevestigd in Afrika.

 

Beleggen in China

China biedt zoals gezegd veel mogelijkheden voor de belegger. Als belegger is het mogelijk om aandelen van Chinese bedrijven te kopen. Een andere mogelijkheid is het kopen van aandelen van Europese bedrijven die een groot belang hebben in de Chinese economie. Het is daarnaast ook goed mogelijk om deel te nemen aan een beleggingsfonds dat zich richt op de Chinese economie.