Wat zijn fondsen?

Een fonds belegt met geld dat door verschillende beleggers is ingebracht. Een fonds investeert met dit geld in verschillende markten, zoals: opties, aandelen, valuta’s, vastgoedmarkt etc. Een fonds beheert al het geld dat door verschillende beleggers worden ingebracht en het doel is om met dit geld veel rendement te behalen.

 

Hoe werken fondsen?

Een fonds of een fondsbeheerder belegt al het geld dat is ingelegd door beleggers. U moet zich voorstellen dat er totaal 10 beleggers met u samen geld storten bij een fonds. Stel dat dit gezamenlijk een waarde heeft van € 200.000 . Een fonds belegt dit bedrag in 1 of meerdere markten om hier veel rendement mee te behalen. Wanneer het fonds succesvol belegt, behaalt u rendement op uw ingelegde vermogen. Als het fonds belegt in een verkeerde markt, kan het zo zijn dat u een deel van uw kapitaal of misschien wel uw totale kapitaal zult verliezen. U als belegger bent medeverantwoordelijk voor de resultaten van het fonds.

Wat zijn de voordelen van het beleggen in beleggingsfondsen?

Beleggingsfondsen hebben ervaren deskundige fondsbeheerders in dienst, die veel meer verstand hebben van beleggen dan een gemiddelde burger. Deze deskundige medewerkers kennen alle markten en weten heel goed wanneer hierin belegt moet worden. Een deskundige medewerker van een beleggingsfonds heeft waarschijnlijk veel meer kennis en ervaring in het beleggen en wanneer u ervoor kiest om te gaan beleggen in beleggingsfondsen kunt u in feite gebruik maken van de kennis en ervaring van de medewerker.

Het is ook zo dat beleggen in een beleggingsfonds veel makkelijker is dan als u dit zelf gaat doen. Zelf beleggen is vaak erg lastig en er komt heel veel bij kijken. U moet denken aan: plan van aanpak, analyse en onderzoek, uitvoering en reflecteren op afgelopen maand/jaar. Dit kost veel tijd en moeite om dit te kunnen doen. Vervolgens is het maar de vraag of u dit net zo goed kunt doen als een ervaren deskundige fondsbeheerder. Bij een beleggingsfonds kunt u eenvoudig bepalen wat u wilt investeren en vervolgens heeft u er geen omkijken naar.

 

Wat zijn de nadelen van het beleggen in beleggingsfondsen?

Beleggen in beleggingsfondsen is niet gratis en brengt veel kosten mee. U als belegger wilt natuurlijk zo min mogelijk kosten maken en zoveel mogelijk winst maken. Bij een beleggingsfonds betaalt u transactiekosten en bij sommige fondsen betaalt u zelfs administratie en overige kosten. Deze kosten worden afgetrokken van uw rendement en hierdoor is het voor u als belegger natuurlijk minder interessant.

Beleggen in een beleggingsfonds geeft u geen garantie. Het wil niet zeggen dat u gegarandeerd winst maakt en dat er geen risico’s zijn. Ook al heeft een beleggingsfonds ervaren fondsbeheerders in dienst, een fout maken is menselijk. En wanneer een fondsbeheerder een fout maakt kost dit u geld. Het is belangrijk dat u van te voren een keuze maakt of u dit niet zelf kunt doen om zo de kosten te besparen die u kwijt zou zijn wanneer u zou beleggen in een beleggingsfonds.