Voor sommige is het een hobby, voor andere is het een langetermijninvestering: postzegels verzamelen. Postzegelverzamelaars proberen hierbij dan vooral op één thema of land te concentreren. De postzegels met de hoogste waarde zijn postzegels voor de jaren zestig van de vorige eeuw. Met het verzamelen van postzegels is het ook niet ongebruikelijk om met mede-verzamelaars te ruilen op speciale ruilbeurzen. Dit vind zowel fysiek als online plaats. Ten slotte is de kwaliteit van de postzegel zelf natuurlijk ook van belang.

 

Verzamelen of beleggen?

Bij het verzamelen van postzegels zijn er in feite twee mogelijkheden; u verzameld of u belegd in postzegels. Verzamelaars zijn hierbij vaak erg actief bezig met het verkrijgen van alle postzegels uit een bepaald segment. Hierbij wordt er zowel gezocht naar de meest unieke exemplaren als zoveel mogelijk exemplaren. Verzamelaars zijn hierbij niet per se bezig met de onderliggende waarde van de postzegel.

Beleggers houden zich echter juist bezig met de waarde van een specifieke postzegel. Hierbij spelen zaken als zeldzaamheid of kwaliteit een grote rol. Hoe zeldzamer de postzegel, hoe hoger de waarde. Postzegels tussen 1900 en 1940 hebben een relatief grote waarde, maar een echte serieuze belegger zal zich richten op postzegels voor 1900. Deze postzegels zijn dan ook het meeste waard.

 

Hoe beleggen in postzegels?

Als u overweegt om zelf een postzegelverzameling aan te leggen, dan moet u een aantal zaken in de gaten houden. Let ten eerste altijd op de kwaliteit. De postzegel moet wel van een bepaalde kwaliteit zijn voordat deze ook een bepaalde waarde kan vertegenwoordigen. Koop nooit beschadigde postzegels, deze hebben hun waarde (voor een groot deel) verloren. Ook wordt het ten zeerste aangeraden om te zoeken naar ongestempelde exemplaren.

Bij het werkelijke sparen wordt over het algemeen gekozen voor een bepaald thema of een bepaald land. Zo kunt u bijvoorbeeld verschillende postzegels van vogels of vliegtuigen kiezen. Ook wordt er vaak gezocht naar verschillende postzegels uit een bepaald geografisch gebied.

 

Bescherming voor de verzamelaar

Wanneer u als verzamelaar besluit om een dure postzegel te kopen (€500 of meer), dan zal u rekening moeten houden met de echtheid van de postzegel. Hiervoor kunt u een certificaat van echtheid voor aanschaffen. Dit zal u vervolgens wel wat extra geld kosten, maar het verschaft u wel meer zekerheid. Specialisten raden aan om vooral te focussen op postzegels voor 1960. Zegels na 1960 of gelegenheidszegels vertegenwoordigen maar een kleine waarde.

Wanneer u inmiddels een grote waardevolle verzameling heeft kan het ook zeker de moeite zijn om deze te verzekeren. Het is over het algemeen gebruikelijk om kostbare bezittingen te verzekeren. Dit geldt dus ook voor een postzegelverzameling.

 

Kopen & verkopen

Het kopen van de postzegels is vaak moeilijker dan verkopen. Er zijn namelijk heel wat vervalsingen in omloop. Zorg dat u postzegels altijd koopt in het bijzijn van een specialist op dit gebied. Een specialist kan vervalsingen over het algemeen wel ontmaskeren.

Eén van de populairste plekken om nieuwe postzegels aan te schaffen zijn de gespecialiseerde beurzen. Op dergelijke beurzen komen vele verzamelaars tezamen om vervolgens zegels met elkaar te verhandelen. Het is hierbij zowel mogelijk om zegels te kopen als te verkopen. Voor de verkoop is het ook mogelijk om terecht te kunnen bij gespecialiseerde postzegelhandelaars. Deze instanties kopen postzegels op om ze vervolgens weer verder te verkopen.

Ook kunt u voor aan- en verkoop ook terecht bij gespecialiseerde clubs van postzegelverzamelaars. Het is vandaag de dag ook mogelijk om postzegels aan te schaffen via het internet. Het online aanbod is vaak erg groot, maar de echte zeldzame topstukken zal u nooit online vinden. Het internet biedt echter wel een groot aanbod van de meest uiteenlopende thema’s en verschillende landen.