Beleggingsvormen

Er zijn veel verschillende soorten strategieën om te gaan beleggen. De ene strategie is risicovoller, maar vaak ook rendabeler dan de andere. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn, kunt u naar eigen wens beleggen. U kunt het risico dat u loopt bepalen en de hoeveelheid tijd en moeite dat u erin moet steken naar wens afstemmen. Neemt u de verschillende mogelijkheden eens door. Om het overzicht te bewaren is het volledige artikel in twee delen gesplitst. U kunt deel 2 hier lezen.   

 

Actief beleggen

Actief beleggen betekent dat u zelf actief aan het aan- en verkopen bent. Met alle online brokers van  tegenwoordig (bv. Plus500) is dit erg gemakkelijk om te doen. De instapdrempel is vandaag de dag erg laag en er zijn allerlei manieren om bekend te raken met deze manier van beleggen. Kijkt u eens bij het kopje analyses en bekijkt u de verschillende methodes die u bij het beleggen toe kunt passen.

Het belangrijkste van het actief beleggen is dat u er zelf tijd en moeite in zal moeten steken. Wanneer u af en toe willekeurig een aandeel koopt, is de kans klein dat u hier stabiele rendementen mee zal gaan verdienen.

 

Alternatief beleggen

Alternatief beleggen is een heel breed begrip. U kunt ondermeer beleggen in vastgoed, edelmetalen, auto’s etc. In principe zou elke eigenhuisbezitter beschouwd kunnen worden als alternatieve belegger. Het beleggen in alternatieve goederen is vaak een belegging op de langere termijn. Zo kunt u bijvoorbeeld een oldtimer kopen en deze gaan opknappen. Deze zal gedurende de jaren steeds meer geld waard worden.

Het is ook mogelijk om een beleggingsfonds uit te zoeken die gespecialiseerd is in alternatieve beleggingen. Er zijn bijvoorbeeld veel beleggingsfondsen die zich specialiseren in edelmetalen als goud en zilver.

 

Beleggingsfonds beleggen

Eén van de bekendste vormen van beleggen is het deelnemen aan een beleggingsfonds. De beleggingsfondsen zijn er in alle vormen en maten. Zo zijn er fondsen met meer of juist minder risico. Het risico gaat vaak gepaard met het rendement. Het grote voordeel van het deelnemen aan een beleggingsfonds is dat u er verder geen omkijken meer naar heeft. Op deze manier legt u in feite uw geld in de handen van de professionele fondsbeheersers, die hun best zullen gaan doen om een zo hoog mogelijk rendement te gaan behalen.

Het deelnemen aan een beleggingsfonds neemt echter wel een deel van de “spanning en sensatie” van het beleggen met zich weg. U kunt als particuliere deelnemer geen invloed uitoefenen op de keuzes van fondsbeheerders.

 

Contrair beleggen

Mensen zijn kuddedieren, dit is op de beurs niet veel anders. Bij het contrair beleggen gaat u tegen de stroom in. Het is hierbij dus zaak om niet met de verschillende trends mee te gaan. Het is hierbij belangrijk om uzelf af te sluiten van de buitenwereld en uw eigen beslissingen te nemen. Hierbij kunt u verschillende analyses gebruiken om zo tot uw eigen vindingen te komen. Laat de massa links liggen en trek uw eigen conclusies.

Het is daarentegen niet slim om altijd het tegenovergestelde te doen wat beursgoeroes en andere deskundige aanraden. Zij hebben immers kennis van zaken en zullen altijd min of meer onderbouwde argumenten hebben. Zo is het niet verstandig om tijdens slechte tijden veel aandelen te kopen.

 

Duurzaam beleggen

Het duurzaam beleggen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Het duurzaam beleggen vaak gericht op zaken als milieu en ethisch verantwoorde beleggingen. Sinds de jaren ’80 beginnen beleggers (en ook ondernemingen) niet alleen meer oog te krijgen voor winst, maar wordt er ook steeds vaker gekeken naar milieu en sociale aspecten. Het duurzaam beleggen kan tegenwoordig op veel manieren. Er bestaan momenteel al duurzame banken en er kan ook deelgenomen worden aan beleggingsfondsen die zich in deze vorm hebben gespecialiseerd.

 

Indexbeleggen

Bij het indexbeleggen belegt u in een verzameling van effecten die voor een bepaald gedeelte van de markt reprenstatief zijn. Het grote voordeel van deze beleggingsvorm is dat u erg gespreid aan het beleggen bent. Op deze manier kunt u het risico gemakkelijk verkleinen en een stabiel rendement creëren.  Ook is het indexbeleggen vaak goedkoper dan het deelnemen aan een beleggingsfonds, waarmee het rendement dus al gauw hoger uitvalt. Het is een erg overzichtelijke en transparante beleggingsvorm.

 

Factorbeleggen

Factorbeleggen is een relatief nieuwe, alternatieve manier om op een strategische manier effecten aan te schaffen. Dit wordt dan gedaan door verschillende factoren in de markt. Bij aandelenbeleggingen zijn dit:

  • De laagvolatiele factor de mate van bewegelijkheid van een effect (ook wel de fluctuaties in de waarde)
  • De waarde factor de waarde die het effect op het moment van aankopen waard is
  • De momentum factor het ideale moment op de effecten werkelijk aan te kopen

Door bezig te zijn met factorbeleggen kunt u uw aandelenportefeuille op een effectieve en efficiënte manier vullen. Zo kunt u een betere risico-rendementsverhouding tot stand brengen