Dit artikel gaat verder in op het artikel beleggingsvormen – deel 1.

Fictief beleggen

Men kan fictief beleggen door het gebruik van bijvoorbeeld een demo-account bij Plus500. Hierbij krijgt u de volledige ervaring van beleggen op de beurs, alleen wordt hier dan dus gehandeld met fictief geld. Op deze manier kunt u allerlei soorten analyses gaan toepassen en helemaal wegwijs worden in het beleggen op de beurs.

Wanneer u zich bezig houdt met een demo-account moet u er wel voor waken dat u het fictieve geld behandeld alsof u met echt geld aan het handelen bent. Alleen op die manier krijgt u de werkelijke ervaring. Het is dus niet realistisch wanneer u uit het niets onnodig grote risico’s gaat lopen.

 

Goedkoop beleggen

Wanneer u gaat beleggen kunt in feite zelf bepalen hoeveel het moet gaan kosten. Met de opkomst van alle online internetbrokers is het over het algemeen goedkoper geworden om de beurs op te gaan dan vroeger. U moet echter wel rekening houden met zaken als “onzichtbare kosten”. Dit zijn kosten die internetbrokers rekenen voor bepaalde handelingen. Er zijn brokers die per transactie bepaalde kosten in rekening brengen of een minimum aantal effecten hanteren. Op deze manier wordt het beleggen toch ineens een stuk minder interessant.

Wanneer u een internetbroker uitzoekt moet u dus rekening houden met alle bijkomende kosten. Wanneer u deze vooraf niet goed onderzoekt, zou uw rendement nog wel eens veel lager uit kunnen komen. Vanuit Hoegeldmaken.nl raden wij u Plus500 aan als internetbroker.

 

Neutraal beleggen

Het neutraal beleggen heeft betrekking op het risico dat u bereid bent om te lopen. Wanneer u bijvoorbeeld geld bij elkaar aan het sparen bent voor uw pensioen zal u hoogstwaarschijnlijk minder risico willen lopen dan wanneer u af en toe wat belegd als extraatje.

U kunt goed neutraal beleggen wanneer u de ideale verhouding vind tussen het beleggen in aandelen en het beleggen in obligaties. Obligaties zijn over het algemeen een stuk minder risicovol dan aandelen, maar hebben vaak ook een lager rendement. Door te spreiden tussen deze twee wordt het mogelijk om zowel een mooi als stabiel rendement te behalen.

 

Online beleggen

Het online beleggen is de afgelopen tijd steeds populairder geworden. Vooral met de opkomst van de internetbrokers in combinatie met de CFD-handel. Veel online brokers handelen tegenwoordig in deze handel. Wanneer u belegd in CFD’s handelt u niet in echte aandelen, maar in de onderliggende waarde hiervan. U wordt dus geen mede-eigenaar van de partij, maar kunt wel profiteren van het aandeel. Deze vorm van beleggen wordt ook wel omschreven als “het nieuwe beleggen”. Op deze manier worden er veel kosten bespaard en wordt het beleggen een stuk interessanter voor de kleinere belegger.

 

Passief beleggen

Wilt u beleggen, maar wilt u hier niet al teveel tijd in steken? Verdiept u zich dan eens in passief beleggen. Het passief beleggen is vaak pas rendabel op de langere termijn. Een effectieve manier om passief te gaan beleggen, is door deel te nemen aan een beleggingsfonds. Op deze manier zorgen professionals ervoor dat u rendement maakt op uw inleg. U heeft er dan verder weinig omkijken naar. Het passief beleggen wordt gekenmerkt door stabiele, maar relatief lage rendementen over langere periodes. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het sparen voor uw oude dag.

 

Periodiek beleggen

Bij het periodiek beleggen legt u elke maand (of week, of etc.) een relatief klein bedrag in. Over de langere termijn zullen al deze kleinere bedragen zich tot een groot bedrag ontwikkelen. Hierbij is het dus niet nodig om direct met een groot kapitaal aan de slag te gaan. Deze vorm is erg aantrekkelijk voor beleggers die iedere maand wat geld “over” hebben.

Het is bij een aantal banken mogelijk om elke maand automatisch een deel te beleggen. Op deze manier heeft u er zelf maar weinig omkijken naar. In de meeste gevallen gaat het hierbij om beleggingsfondsen.

 

Veilig beleggen

Veilig beleggen, ook wel defensief beleggen genoemd, is een vorm van beleggen waarbij u het risico beperkt. Op korte termijn is het vaak moeilijk om interessant rendement te behalen, maar op de langere termijn werkt het defensief beleggen goed.

Veilige of risicoarme beleggingen zijn producten of zaken die men altijd nodig zal hebben. Denk hierbij aan nutsbedrijven (gas- of elektrabedrijven), de voedselsector of medicijnen (farmacie). Veel beleggers kiezen er ook voor om fysieke edelmetalen in te kopen. Edelmetalen hebben hierbij als voordeel dat zij geen erg grote fluctuatie kennen in waarde.

 

Zelf beleggen

Ten slotte is het ook erg interessant om zelf te gaan beleggen. Hierbij neemt u dus uw eigen beslissingen en bepaald u zelf wat u aankoopt of wat juist niet. U kunt de keuze maken uit verschillende brokers. Houdt u hierbij rekening met de verschillende mogelijkheden die een broker u biedt en alle bijkomende kosten.

Waar u ook gaat beleggen, mogelijkheden zijn er genoeg. U kunt online beleggen op beurzen over de hele wereld, waardoor u een aantrekkelijk rendement kunt gaan behalen op uw investering.