Het beleggen op lange termijn is niet  bij elke belegger even populair. Vele beleggers zien graag dat hun beleggingen in een (relatief) korte termijn meer waard worden. Echter kan het wel zeker lonen om een aandeel voor meerdere jaren vast te houden om zo koersstijgingen te kunnen meepakken. Wanneer u belegd met een ruim toekomstperspectief dan kan dit u veel geld gaan opleveren. Het is een kwestie van het uitkiezen van de juiste dividendgroeiers. Het groeien van het dividend kan op termijn een sneeuwbaleffect creëren waardoor u kapitaal sterk kan gaan aangroeien. Hoe gaat dit in zijn werk? Leest u vooral verder.

 

Geduld & beleggen

In de beleggingswereld is geduld één van de schoonste zaken. Het beleggen is in mindere mate weggelegd voor ongeduldige of zenuwachtige beleggers. Te snel verkopen of te gretig aankopen is dan ook kenmerkend voor de impulsieve belegger. Als belegger is het belangrijk om het juiste moment van aan- of verkoop te weten uit te kiezen. Ook is het van belang dat de belegger altijd zeker is van zijn zaak. Het succesvol beleggen heeft dan ook niets te maken met die ene gouden tip of dat juiste aandeel dat u rijk zal maken. Om resultaat te kunnen behalen met beleggen is het juist er verstandig om op lange termijn te gaan denken.

 

Lange termijn

Waar u bij het daytraden continu gefocust zal moeten zijn op uw investeringen, is het bij het beleggen op langere termijn meer geschikt voor de rustige en afwachtende belegger. Voor de lange termijn belegger is het zaak om gezonde en sterke bedrijven te vinden met positieve vooruitzichten voor de toekomst. Het gaat hierbij voornamelijk om grote internationale ondernemingen (multinationals) met een goede reputatie. Er zijn verschillende sectoren waar er naar dit soort ondernemingen kan worden gezocht. Enkele voorbeelden zijn: voeding, grondstoffen, energie of telecom. Deze vorm van beleggen wordt ook wel conservatief of defensief beleggen genoemd.

 

Kiezen van bedrijven

Het beleggen op langere termijn gaat gepaard met voordelen. Zo is het goed mogelijk om het bedrijf eerst grondig te analyseren voordat u uw keuze neemt. Hoe presteerde het bedrijf de afgelopen jaren? Is het management efficiënt in zijn handelen? Hoe zit het met de uitkering van het dividend? Wat is de groeimarge van het bedrijf? Dergelijke vragen weergeven een goed beeld van een bepaald bedrijf. Wanneer u vervolgens een keuze gemaakt heeft is het natuurlijk niet zo dat u achterover kunt gaan leunen. Het is altijd interessant om nieuwsberichten en andere dergelijke bronnen over het bedrijf in de gaten te houden. Hierdoor staat u nooit ineens voor een verassing, maar behoudt u altijd grip op uw beleggingen.

 

Dividenden

Naast de eventuele koerswinsten kunt u met het lange termijn beleggen ook geld verdienen door middel van de uitgekeerde dividenden. Het is echter niet zo dat alle aandelen recht geven op dividend. Sommige aandelen bieden het recht op dividend, andere bieden dit recht niet. In het beste geval beschikt u over aandelen waarvan het dividend in de toekomst alleen maar zal blijven stijgen. Dit soort aandelen worden dividendgroeiers genoemd.

Als u telkens het vergaarde dividend opnieuw omzet in nieuwe aandelen van hetzelfde bedrijf, is er sprake van het sneeuwbaleffect. Op deze manier zal u op den duur in staat zijn om steeds meer aandelen te kunnen aanschaffen zonder dat u er meer geld in hoeft te investeren. U gebruikt uw winst om in de toekomst meer winst te kunnen maken.

 

Snowball effect

Dit sneeuwbaleffect heeft ervoor gezorgd dat de wereldbekende investeerder Warren Buffet zo rijk is geworden. De titel van zijn biografie luid dan ook niet voor niets: “The snowbal; Warren Buffet and The Business of Life”. Het herinvesteren van winsten om zo nieuwe winsten te kunnen genereren, dat is waar het hier om draait. Wanneer u als belegger de juiste bedrijven kunt vinden die jaarlijks hun dividenden laten aangroeien dan is de situatie te vergelijken met de samengestelde interest op een spaarrekening.