We hebben in het verleden een aantal keer te maken gehad met een bubbel, wat ons heeft aangetoond dat we ons enorm kunnen vergissen in de waarde van een onderliggende asset. Het bekendste voorbeeld uit het verleden is de Tulpenmania, maar ook de Dotcom bubbel speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van onze economie. Sommigen spreken van de ontwikkeling van een Bitcoin bubbel, al willen anderen daar (nog) niet in geloven. Het valt niet mee om een bubbel te herkennen. Indien we daarin slagen kan dit ons echter veel geld besparen en ervoor zorgen dat we meer verantwoorde beleggingen kunnen doen.

 

Tulpenmania

De bekendste bubbel uit het verleden is de Tulpenmania. Het gaat om een bubbel van honderden jaren geleden, waarin de tulp een belangrijke rol speelde. De waarde van de tulp nam enorm toe, omdat de vraag toenam en iedereen een tulp wilde hebben. De bol werd een belangrijk stuk van waarde, al wist achteraf eigenlijk niemand waar dit precies op gebaseerd was. De producenten van tulpenbollen konden de vraag niet aan, maar vonden het ook niet erg om bewust wat minder te produceren. Dit dreef de Tulpenmania enorm op, tot de bubbel barstte en er inderdaad weinig sprake bleek van intrinsieke waarde.

 

Dotcom bubbel

Meer recent hebben we te maken gehad met de Dotcom bubbel, rond het jaar 2000. Het was onder andere het bedrijf World Online van Nina Brink dat een belangrijke rol speelde, waarbij veel investeerders geld verloren. Het internet was enorm in opkomst en de bomen leken tot in de hemel te groeien. Beleggers zagen gouden bergen en staken enorme sommen geld in de verschillende internetbedrijven. Deze bleken uiteindelijk minder waard dan veel van de analisten dachten. De bubbel barstte en veel beleggers waren hun geld kwijt.

 

Een bubbel herkennen

Het valt niet mee om een bubbel te herkennen, ook al zijn de symptomen achteraf vaak erg goed duidelijk. In de meeste gevallen loopt de prijs van een product of een dienst enorm op, zonder dat daar een goede verklaring voor bestaat. Zowel de tulpenbollen als de aandelen van internetbedrijven werden enorm snel duurder, zonder dat er sprake was van een duidelijk hogere onderliggende waarde. Op het moment dat de prijsstijging plaatsvindt willen echter zoveel mogelijk investeerders hiervan profiteren. Ze drijven de prijs hierdoor nog veel verder op, waardoor de bubbel verder uit kan zetten. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat de bubbel zal barsten. Na het barsten wordt het iedereen goed duidelijk dat er sprake was van een bubbel.

 

Bitcoin bubbel

Diverse analisten spreken op dit moment over het ontstaan van een Bitcoin bubbel, al is niet iedereen het daarmee eens. De prijs van Bitcoins is sinds een paar jaar tijd enorm opgelopen, van een paar euro tot een paar honderd euro. De prijs heeft zelfs even veel hogere pieken aangetikt, maar daarna heeft er ook alweer snel een correctie plaatsgevonden. Over enkele jaren zal blijven of er inderdaad sprake was van een Bitcoin bubbel, of dat de waarde van de munt inderdaad oploopt en dit een goed moment is om er een investering in te doen en daar later van te profiteren.