Het rendement en bijbehorend risicoAnalyseren

Bij beleggen is er altijd een bepaald risico aanwezig. Het ene beleggingsproduct is daarbij risicovoller dan het ander. Het is hierbij dus van belang dat u slim te werk gaat. Neem hierbij bijvoorbeeld eens een kijkje bij de verschillende analyses of de tips en trucs van het beleggen.

Bij beleggen gaat het erom dat men een zo hoog mogelijk rendement behaald tegen een zo laag mogelijk risico. Hierbij is het dus taak om het juiste evenwicht tussen beide te vinden. Over het algemeen is het zo dat beleggingen die hoge rendementen beloven, ook een hoog risico met zich meebrengen. Wanneer u echter kiest voor een belegging met een lager rendement is het risico vaak ook kleiner. De keuzes die u tijdens het beleggen maakt zijn daarbij de belangrijkste factoren. “Hou ik mijn positie vast, of zal ik deze verkopen?” Afgezien van welke keuzes u ook maakt zal het beleggen altijd enig risico met zich meebrengen.

 

De algemene risico’s van het beleggen

Het is goed mogelijk om bij het beleggen een aantal algemene risico’s te kunnen onderscheiden. Een deel van deze risico’s zal u zelf in de hand hebben. Daarnaast zullen er ook altijd risico’s en factoren zijn waar u als particuliere belegger niets aan kunt doen. Veel risico’s kunnen echter ook als kans worden gerekend. Een aantal algemene risico’s bij het beleggen zijn:

 

Marktrisico

Het marktrisico is het algemene risico dat voor alle beleggers wereldwijd geldt. Het behoud namelijk het groeien en inkrimpen van de (wereld)economie, eventuele hervormingen op het gebied van de belastingen, faillissementen van bepaalde instanties, etc. Het schommelen van koersen behoort ook tot het marktrisico.

 

Koersrisico

Het koersrisico is het risico dat men loopt op koersschommelingen. Het risico op koersschommelingen is altijd aanwezig. Het is ook goed mogelijk om met koersschommelingen geld te kunnen verdienen. De wisselingen in de koers kunnen onder andere ontstaat door: overnames of faseringen van bedrijven, de publicatie van jaarcijfers, maar ook zaken als natuurrampen of dergelijke ontwikkelingen in de wereld.

 

Valutarisico

Het valutarisico houdt in dat verschillende valuta meer of minder waard kunnen worden ten opzichte van elkaar. Dit betekent praktisch dat wanneer u euro inwisselt voor (bijvoorbeeld) Amerikaanse dollars, dat uw geld meer of minder waard kan worden door alleen al de wisselkoers. De ene valuta fluctueert hierbij meer in waarde dan de andere.

 

Herbeleggingsrisico

Het herbeleggingsrisico staat voor het feit dat u met beleggen verdiend rendement (winstuitkering, verkochte aandelen, dividend) niet tegen hetzelfde rendement als de oorspronkelijke belegging weg kunt zetten. Wanneer u bijvoorbeeld bepaalde obligaties in handen had met een rendement van 6%, bestaat de mogelijkheid dat u deze kunt herbeleggen tegen een rendement van 3%.

 

Rente risico

Het renterisico staat voor het risico dat u loopt wanneer de marktrente stijgt of daalt. Wanneer de marktrente bijvoorbeeld stijgt worden obligaties minder waard. U kunt dan immers ook een lening of obligatie afsluiten met een kortere looptijd tegen hetzelfde rendement, of een lening / obligatie met eenzelfde looptijd maar met een hoger rendement.

Over het algemeen is ook te zien dat bedrijven bij een hogere rente minder investeringen gaan doen, wat de economie niet ten goede komt. Een hogere rente heeft dus indirect ook gevolgen voor aandelen.

 

Liquiditeitsrisico

Het liquiditeitsrisico staat voor het feit dat beleggingsproducten nauwelijks verkoopbaar kunnen zijn/worden. Zo kan het bijvoorbeeld erg slecht gaan met een bedrijf, waardoor de aandelen op slag onverkoopbaar worden.

 

Debiteurenrisico

Het debiteurenrisico staat voor de kans dat een debiteur zijn afspraken niet meer kan nakomen. Dit houdt in dat de persoon (of instantie) die u geld dient te verstrekken, dit niet (meer) kan doen. Een reden hiervoor kan een slechte financiële positie of faillissement zijn.

 

 

Het beperken van risico’s

Een goede voorbereiding is bij het handelen op de beurs zeker al het halve werk. Zo is het dus verstandig om eerst in te lezen of informatie in te winnen in partijen waarin u van plan bent om te gaan investeren / beleggen. Plus500 biedt u hiervoor allerlei mogelijkheden. Daarnaast is het ook erg verstandig om verschillende handelstactieken toe te passen bij het handelen op de beurs. Ook is het mogelijk om eerst op Plus500 een demo-account aan te maken waarbij u met fictief geld kunt beleggen op de beurs. Hierbij kunt u dus op een “veilige” manier veel waardevolle ervaring opdoen.

Bedenk voordat u eenmaal met “echt geld” gaat handelen wat u van plan bent om op de beurs te gaan bereiken. Wat zijn uw doelstellingen, wat verwacht u van uw handelen op de beurs en wat denkt u dat uw mogelijkheden zullen zijn. Hierbij moet u ook nagaan over welk bedrag u welk risico bereid bent te lopen.

Een belangrijke tip is spreiden, spreiden en nog eens spreiden. Hiermee verlaagd u uw risico significant en is het dus mogelijk om met de ene winst het andere verlies te dragen. Hierbij is het dus mogelijk om beleggingsproducten te kopen uit verschillende sectoren.

Plus500

Durft u het avontuur van de beurs aan en bent u bereid om mooie winsten te maken? Meldt u dan nu aan op Plus500 of maak vandaag nog een demo-account aan!