Beleggen is een goede mogelijkheid om uw vermogen te laten renderen. Het beleggen is helaas niet geheel zonder risico. U verdiend namelijk (naast de dividenden) aan de koerswinsten van een aandeel. Deze koers kan zowel stijgen als dalen. Om het risico van verlies binnen de beleggingsportefeuille te vermijden is het zeer zeker af te raden om maar één enkel aandeel te kopen. Eén van de hoofdregels bij het beleggen is dan ook: spreiden, spreiden en nog eens spreiden.

 

Waarom beleggen?

Over het algemeen beleggen mensen niet om op de korte termijn grote kapitalen op te bouwen. Beleggen wordt doorgaans gedaan om over langere periodes een mooi rendement op het geïnvesteerde vermogen te kunnen behalen. Hoe dit dan vervolgens wordt gedaan is geheel afhankelijk van het risico en de periode waarvan het geld kan worden gemist.

Beleggers kunnen verschillende doelstellingen hebben als het gaat om opbrengsten. Zo kan er worden belegd om zo in de toekomst een nieuwe auto aan te kunnen schaffen of om zo financieel onafhankelijk te worden. Hierbij kan er meer risico worden genomen naarmate het geld langer kan worden gemist.

Voordat men begint met beleggen zal het aandeel (of ander effect) goed moeten worden bekeken en bestudeerd. Hierbij zal moeten worden gekeken naar de huidige waarde, de verwachtingen voor in de toekomst etc. Hiervoor zijn een aantal verschillende analyses die hierbij kunnen worden gebruikt. Ook zal moeten worden gekeken naar het risico dat het beleggingsproduct met zich meebrengt.

 

Waarom spreiden?

Er zijn verschillende soorten beleggingsvormen. Eén van de bekendste vormen is natuurlijk het aan- en verkopen van aandelen. Daarnaast kunt u ook handelen in (staats)obligaties, edelmetalen als goud en platina, grondstoffen als olie, kunstwerken en vastgoed. Theoretisch gezien zou iedere eigenhuisbezitter een vastgoedbelegger zijn.

Wanneer er in verschillende vormen wordt belegd, is het advies om hierbinnen ook te spreiden. Beleg dus nooit in één aandeel, maar kies er meerdere uit. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om in enkele aandelen uit de AEX te gaan beleggen. Hierbij kunt u deze aandelen aankopen via een broker. Wanneer u in én of twee aandelen uit de AEX investeert en deze dalen beide in waarde, dan zal de waarde van uw portefeuille ook sterk dalen.

Mocht u besluiten om in alle 25 AEX-aandelen, dan zal het verlies op deze twee aandelen minder sterk op uw portefeuille drukken dan voorheen.

Het risico zal nog sterker worden vermeden op het moment dat u in verschillende branches of zelfs verschillende geografische gebieden gaat beleggen. Dergelijke aankooptechnieken zijn vaak niet haalbaar voor de gemiddelde particuliere belegger. Daarnaast gaat het vele aan- en verkopen gepaard met veel bijkomende kosten. Hierdoor kan het een uitkomst zijn om in verschillende beleggingsfondsen deel te nemen. De toelatingsdrempels zijn vaak niet zo hoog en de aankoopkosten zijn over het algemeen veel lager dan wanneer u zelf aandelen gaat inkopen.

 

Periodiek & gespreid beleggen.

Het is ook aan te raden om naast het spreiden ook over een langere periode te beleggen. Hiermee zal u zowel de toppen als de dalen van een aandeel meenemen. Uw risico zal op deze manier tot een risico worden beperkt. Hierbij kunt u bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks een vast bedrag beleggen. Op deze manier zal u over een langere periode een mooi vermogen opbouwen.

 

Beleggingstips

Naast het spreiden en het deelnemen aan een beleggingsfonds zijn er nog andere tips die wij u kunnen meegeven voor bij het beleggen:

  • Zorg altijd dat u goed kijkt naar het beleggingsfonds waarin u deelneemt. Heeft het fonds de afgelopen tijd winst gemaakt? Zijn andere beleggers er positief of negatief over? Dergelijke vragen moet u van te voren stellen.
  • Maak voor uzelf van te voren een strategie en wijk hier niet van af. Bekijkt u ook eens de verschillende analyses die u hierbij gebruiken kunt.
  • Bij periodiek beleggen is het niet per se nodig om telkens grote bedragen te storten. Het is ook zeer effectief om maandelijks een klein bedrag te storten.
  • Probeer emoties tijdens het beleggen uit te sluiten. Verkoop dus niet meteen verliesmakende posities, maar bekijk eerst of u er nog iets mee aankunt.
  • Houdt goed voor uzelf bij hoeveel geld u al in uw beleggingen gestoken heeft. Bekijk hier ook structureel uw winsten en uw eventuele verliezen. Op deze manier behoudt u de grip op uw beleggingen.
  • Beleg alleen met geld dat u voor langere tijd kunt missen. Het moet niet zo zijn dat u door een verkeerde belegging niet meer in staat bent om de boodschappen of de huur te betalen.