Om succesvol te handelen is het heel belangrijk dat u op het juiste moment transacties opent (instappen). U moet precies weten wanneer het juiste moment is om te kopen en wanneer het juiste moment is om te verkopen. In dit hoofdstuk zullen we het kopen uitgebreid behandelen. U moet binnen de entrance strategy rekening houden met welke factoren u te maken heeft.

U kunt aandelen kopen, maar wanneer de onderneming negatief in het nieuws komt zal de koers dalen. Wanneer de koers daalt maakt u verlies. Dus u als belegger bent ook afhankelijk van verschillende factoren. Maar u kunt ook vooraf alle relevante factoren van een onderneming uitgebreid analyseren om tot koop over te gaan. Hieronder worden deze factoren behandeld.

 

Ontwikkelingen

U moet echt heel veel rekening houden met de ontwikkelingen en dit continu in de gaten houden. Door ontwikkelingen kunnen koersen enorm stijgen of dalen en dit kan soms voor u positief uitpakken, maar kan ook nadelig voor u zijn. Wanneer u bijvoorbeeld vorig jaar EUR/TRY had gekocht, had u nu ruim 30% winst gemaakt. In Turkije waren er politieke problemen waardoor de koersen plotseling met ruim 30% waren gestegen. Heel veel beleggers die het misschien zagen aankomen hadden EUR/TRY gekocht en hier veel winst mee gemaakt. U moet nooit vergeten dat u altijd afhankelijk bent van de macro-ontwikkelingen en wanneer u geen risico wilt lopen moet u met alle factoren rekening houden.

 

Analyseren

U moet niet alleen rekening houden met de ontwikkelingen, maar u moet ook constant alles analyseren. U moet bijvoorbeeld beginnen met het analyseren van de koers. Is het stabiel, of is het heel erg volatiel? Het is veiliger om te beleggen in aandelen die bijna altijd dezelfde waarden aanhouden dan aandelen die continu heel erg stijgen of heel erg dalen. Wanneer u bijvoorbeeld Bitcoins wilt kopen, moet u er rekening mee houden dat de koers van de Bitcoins constant daalt en stijgt. Door de koers continu te analyseren kunt u meteen zien wanneer u moet instappen.

U kunt zien wanneer de koers van de Bitcoin voor het laatst zo laag was en op basis daarvan overwegen om het wel of niet te kopen. U moet niet vergeten dat een koers moet dalen om weer te kunnen stijgen. Dus wanneer een koers flink gedaald is, is de kans groot dat de koers weer zal stijgen. Wanneer u denkt dat de koers op zijn dieptepunt is, is het voor u het juiste moment om te beginnen met handelen.

 

Wanneer moet u uitstappen?

Een aandeel kopen is net zo belangrijk als een aandeel verkopen. U als belegger wilt natuurlijk op het juiste moment uitstappen. Dit wordt ook wel de exit strategy genoemd. Wanneer u aandelen wilt kopen wilt u bepalen wanneer u moet instappen, en dit geldt ook wanneer u aandelen wilt verkopen. U wilt bepalen wanneer u moet uitstappen, maar dit lijkt makkelijker dan gedacht.

Het is heel erg lastig om te bepalen wanneer u een aandeel moet verkopen. Het is natuurlijk zo dat een koers op een bepaald moment weer gaat dalen en u wilt natuurlijk niet te vroeg verkopen.

 

Maar zijn er manieren om te achterhalen wat het juiste moment is om een aandeel te verkopen?

Ja, er is zeker een methode om te achterhalen wat het juiste moment is om te verkopen. U moet de koers constant analyseren en bij elke stijging en daling bekijken in welk stadium de koers zich bevindt. In het 4e stadium is de koers op zijn hoogst en dit is ook het moment dat u moet uitstappen. U kunt heel makkelijk zien wanneer een koers weer gaat dalen. U moet niet vergeten dat een koers moet dalen om weer te stijgen. En als de koers beetje bij beetje blijft stijgen, komt er een moment dat de koers weer beetje bij beetje gaat dalen. Op een gegeven moment moet u accepteren dat de koers op zijn hoogst is en het nu tijd is om het aandeel te verkopen.

Wanneer u denkt dat de koers nog verder zal stijgen, zult u meestal spijt hebben dat u het aandeel niet eerder heeft verkocht. Veel beleggers denken dat de koers blijft stijgen, totdat ze zien dat er een flinke daling is geweest en ze veel winst zijn misgelopen. Vervolgens gaan ze uit emotie het aandeel verkopen en maken ze flink verlies. Het is belangrijk dat u niet uit emotie aandelen koopt of verkoopt. U moet pas aandelen kopen of verkopen wanneer het de juiste moment is en niet uit hoogmoedigheid de aandelen langer vasthouden in de hoop dat u nog meer winst zult maken. U zult dan vaak te maken hebben met tegenslagen en dit kan een nadelig effect hebben voor uw vermogen.