Contant geld op de lange termijn

Digitaal geld is tegenwoordig niet meer uit de samenleving weg te denken. Even pinnen in de supermarkt, snel wat koffie uit de automaat chippen: het is allemaal zo natuurlijk geworden. Voor in de nabije toekomst wordt er zelfs gekeken naar de mogelijkheden om met de smartphone te kunnen gaan betalen. Al deze ontwikkelingen duiden erop dat het contante geld over een tijd totaal overbodig zal gaan worden. Hoe zal dit (werkelijk) in zijn gang gaan en is dit realistisch? Dit artikel geeft een aantal voor- en nadelen van contant geld en hoe het is om er zonder te leven.

 

Einde in zicht

Met de explosieve opkomst van digitale betaalmiddelen lijkt het contante geld aan zijn einde gekomen. Instanties als Ideal of PayPal maken het mogelijk om overal, waar dan ook aan uw betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Nieuwe ontwikkelingen als Google Wallet of het betalen van een kopje koffie via de smartphone leiden het contante geld de afgrond in.

 

Voordelen verdwijning contant geld

Het verdwijnen van contact geld brengt natuurlijk een aantal voordelen met zich mee. Voor instanties als banken zal het hierbij gaan om wegvallende kosten van ATM-automaten en andere services die zij moeten leveren voor het aanbieden van contant geld. Voor de overheid zal het daarnaast een stuk gemakkelijker zijn wat de burger allemaal aan geld heeft op zijn rekening. Het zal hierbij lastiger worden om geld wit te wassen. Daarnaast komt voor de consument natuurlijk het voordeel dat hij/zij geen zwaar munt of briefgeld meer op zak hoeft te hebben.

 

Nadelen verdwijning contant geld

Naast voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen te bedenken. Een van de belangrijkste zaken is uiteraard de privacy. Wanneer u als consument ergens iets digitaal betaald, is dit gemakkelijk te traceren. Banken, overheden en internetproviders zullen er op deze manier overal achter kunnen komen. Hier zit natuurlijk niet iedereen op te wachten. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat het nog niet overal mogelijk is om digitaal te kunnen betalen. Denk hier bijvoorbeeld aan de markt of een klein groentewinkeltje. Deze ondernemers zullen dan dus per se kosten moeten maken voor de aanschaf van een pinapparaat of dergelijke. Ten slotte is het  natuurlijk ook gemakkelijker in het dagelijks leven om met contant geld te werken. Het is bijvoorbeeld gemakkelijker om kinderen met contant geld om te leren gaan in plaats van de digitale variant.

 

Het “menselijke” aspect van geld

Hoe zal men als bezoeker van een restaurant met digitaal geld een fooi moeten geven aan de ober of wat geeft de grootmoeder aan haar kleinkind voor zijn/haar verjaardag? Dit soort traditionele uitgaven zullen bij het ontbreken van tastbaar geld waarschijnlijk wegvallen. Het hebben en uitgeven van tastbaar geld geeft toch een gevoel van zekerheid.

 

Internationaal geld

De internationale ontwikkelingen op het gebied van geld zijn lang niet overal ter wereld al even ver. Waar het in het rijke Westen niet meer dan normaal is om te pinnen voor tandpasta van €1,98, wordt in veel Afrikaanse landen nog steeds de ruilhandel toegepast. Het zou ondoenlijk worden voor toeristen om in een land rond te lopen waar zij vervolgens alleen nog maar digitaal kunnen betalen.

 

De zekerheid van cash

De techniek staat voor niets! Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat er een (plaatselijke) elektriciteitsstoring is. Wanneer het contante geld wordt afgeschaft, zou het vervolgens voor niemand mogelijk zijn om een betaling te doen. Hackers worden op deze manier in staat gesteld om het gehele handelsverkeer omver te werpen. Bij verlies van de betaal smartphone of de betaalkaart zou het ook altijd handig zijn om toch nog iets achter de hand te kunnen hebben.

Al met al klinkt het natuurlijk erg mooi: een wereld van alleen maar digitaal geld. In de werkelijkheid zal het nog wel een paar jaar gaan duren voordat het contante geld verdwijnt. Hoelang dit nog zal gaan duren? De tijd zal het ons leren…