Wat is een effectenrekening en hoe kan hier mee worden omgegaan?

We leven in een goede tijd! Het is tegenwoordig erg makkelijk om een beleggingsproduct te kopen en vervolgens weer te verkopen. Online brokers zorgen ervoor dat het niet meer nodig is om bij een bedrijf of bij de beurs langs te gaan om bijvoorbeeld een paar aandelen of CDF’s te kopen. Tegenwoordig is het erg eenvoudig om een effectenrekening te openen en te handelen op de beurs!

 

Effectenrekening

De meest bekende manier om te handelen in aandelen is de effectenrekening. Een effectenrekening kunt u tegenwoordig bij allerlei partijen openen. Naast de meer traditionele banken is het ook mogelijk om een effectenrekening te openen bij partijen als Alex, Lynx, Plus500 en Binckbank. Het handelen in aandelen door middel van een effectenrekening heeft verschillende voor- en nadelen.

Een groot voordeel van handelen in aandelen via een effectenrekening is het feit dat u fysiek de eigenaar bent van het aandeel. Hierdoor heeft u recht op alle voordelen die een aandeel met zich meebrengt: u mag de algemene aandeelhoudersvergadering bezoeken, u heeft recht op dividend en u hoeft doorgaans geen financieringskosten te betalen.

Met dit eigendom komt echter ook een grote mate van verantwoordelijkheid. De meeste mensen gebruiken een effectenrekening voor het opbouwen van een portefeuille gericht op de lange termijn. Het doel dat beoogt wordt ligt vaak ver in de toekomst en kan bijvoorbeeld het pensioen van de rekeninghouder zijn. Door de hoge transactiekosten per order is het lastig om met een effectenrekening op de korte termijn te handelen in Nederlandse aandelen.

 

Beleggen bij een broker

Sinds enkele jaren is het in Nederland ook mogelijk om door middel van een broker in allerlei aandelen te handelen. Bij een internetbroker zoals Plus500 kunt u handelen in aandelen door middel van CFD’s. Bij CFD’s bent u niet zelf de eigenaar van het aandeel. U handelt in de onderliggende waarde van het beleggingsproduct.

Het handelen in aandelen via CFD’s heeft in ieder geval verschillende voordelen. Dankzij de aanwezigheid van een hefboom kunt u met een klein bedrag toch een erg goed resultaat neerzetten. Doordat de transactiekosten laag liggen kunt u speculeren en profiteren van plotselinge koersstijgingen en –dalingen. Het moge dan ook duidelijk zijn dan beleggen bij een CFD broker vooral aantrekkelijk is voor de actieve handelaar die op de korte termijn een leuke winst wilt behalen.