Hoe wordt geld nou eigenlijk gemaakt?muntjes geld

Geld is één van de belangrijkste factoren in het leven. Zonder geld krijgt u zowat niks voor elkaar. Geen eten, geen huis en geen vervoer. Zelfs in de liefde is het volgens velen een stuk lastiger als er geen geld is. In Nederland is alles alsnog best goed geregeld en zijn er veel sociale zekerheden in vergelijking met andere landen. Maar de vraag: ”Hoe wordt geld gemaakt?” is een vraag die door velen niet goed wordt begrepen!

Het hebben van geld is hoe dan ook echt belangrijk. Maar hoe wordt geld gemaakt? Dit is een interessante vraag, waar een eenvoudig maar toch ingewikkeld systeem achterzit. Er moet eerst worden gekeken naar hoe het monetaire systeem in elkaar zit. Een basisregel die hierbij geldt is de volgende: ‘’geld = schuld’’. Zonder geld is er geen schuld en zonder schuld zou er ook nergens op de wereld meer geld zijn.

Het klinkt misschien bizar, maar al het geld uit de wereld is echt gemaakt uit schuld. Wanneer de FED of de ECB geld drukt, staat er voor elke dollar of euro schuld tegenover. Een organisatie of land heeft ook te maken met activa en passiva. Waar er schuld is, heeft een ander dit staan als vordering. Geld en schuld hangen dus heel nauw samen. Maar de hoofdvraag blijft nog steeds bestaan. Hoe wordt geld gemaakt?

 

Hoe wordt geld gemaakt?

De euromunten worden gemaakt bij de Nederlandse Munt in Utrecht. De Nederlandse eurobankbiljetten worden gedrukt door de drukkerij Johan Enschede uit Haarlem. Zowel het drukken als slaan gebeurt door machines. De Nederlandse Bank bewaart en beheert vervolgens de munten en briefjes en zorgt ervoor dat er geen criminele activiteiten met het geld kunnen gebeuren.

Tegenwoordig wordt het grootste gedeelte niet eens meer gedrukt. Er is ontzettend veel digitaal geld in omloop. Vooral bij banken en bij de overheid wordt het overgrote gedeelte gewoon digitaal in systemen ingevoerd. Het digitaal maken van geld is dan ook wel een stuk eenvoudiger. Wanneer een bank of overheid geld nodig heeft, zal dit digitaal worden afgehandeld. Er worden bewijze van een aantal cijfers ingevoerd bijvoorbeeld €4 miljard. Vervolgens zal het geld op de rekening van de bank of instelling enz. verschijnen. Op de vraag: ”Hoe wordt geld gemaakt?” kan dus simpelweg worden vastgesteld dat dit vooral digitaal gebeurd!

Vaak komt de ECB of de FED nog bij dit proces kijken. Bij het drukken van nieuw geld moet er door hun toestemming worden gegeven. Hoe meer geld er in omloop is, hoe minder waarde het al bestaande geld gaat krijgen. Dit proces heet inflatie. Dit is ook de reden dat ons geld steeds minder waard wordt en dat er tegenwoordig al bijvoorbeeld €2,5,- moet worden betaald voor een patatje, terwijl dit vroeger 1 gulden was.

 

Maar….dat kan toch zomaar niet?

Tjah het is ongelofelijk om te zien dat er geld wordt gemaakt en geld wordt gedrukt door simpelweg de geldpers aan te zetten. Toch ligt het allemaal niet zo eenvoudig. Via de onderstaande video is het mogelijk om veel meer informatie te krijgen over geld! Er wordt een kijkje genomen bij de Nederlandsche bank. Deze instelling is ontzettend belangrijk bij het maken van geld!

 

Hoeveel geld is er in omloop?

In 2010 was er in Nederland alleen al 10.000 miljard euro geld in omloop. Het gaat hierbij om giraal en chartaal geld. De totale waarde van het aantal bankbiljetten in omloop bedroeg in 2010 €816,8 miljard. De totale waarde van munten schommelt al jaren rond de €20 miljard. Het merendeel van de biljetten in omloop zijn biljetten van €50,- (39%), gevolgd door het €20,- biljet (19%) en het biljet van  €10,- (14%).

Bij het pinnen van geld bij de bank wordt er gemiddeld €110,- opgenomen. Dit bedrag is de afgelopen jaren ook aanzienlijk gestegen. Het aantal pintransacties is dit ook en tegenwoordig zijn er mensen die alleen nog maar pinnen en (bijna) niks meer met contant geld doen. Bij het pinnen in winkels enz. is juist te zien dat er voor steeds lagere bedragen wordt gepind.

 

Toekomst van geld?

Geld is eigenlijk niks waard, het vertegenwoordigt alleen de waarde die wij met ons allen aan geld geven. Door de inflatie zal geld ook steeds minder waard worden. Wanneer het vertrouwen in een bepaalde valuta afneemt, is ook goed te zien dat het geld in principe minder waard wordt ten opzichte van een andere valuta. Zorg er dus ook altijd voor dat u een back-up heeft. Dit in de vorm van beleggingen, een huis, een auto  of bijvoorbeeld goud. iets van echte waarde kan nooit kwaad.

 

Conclusie hoe wordt geld gemaakt: Er is hopelijk een goed antwoord gegeven op de vraag: ”hoe wordt geld gemaakt? Als u zelf meer geld wilt verdienen en geld wilt maken, is het verstandig om te gaan handelen op de beurs! Ga naar Plus500 om te beginnen met handelen!