Inflatie, deflatie en stagflatie

In de economie zijn er drie factoren die erg belangrijk zijn bij de waarde en waardebepaling van geld. Deze drie factoren zijn inflatie deflatie en stagflatie, maar wat zijn dit nou eigenlijk?

 

Inflatie

Inflatie is niks anders dan dat de prijzen stijgen. Uw geld wordt dus minder waard, momenteel is de inflatie zo’n 2,7%. Dit betekent dus dat op jaarbasis uw geld 2,7% minder waard wordt. Dit is dus schokkend getal. Over het algemeen vind er elk jaar inflatie plaats inflatie is ook de meest voorkomende vorm van de drie bovengenoemde factoren.

Inflatie is erg gevaarlijk, al helemaal wanneer dit hyperinflatie wordt. Hyperinflatie betekent dat geld op een razendsnel tempo minder waard wordt. Een goed voorbeeld hiervan is Duitsland in de jaren 30 of Zimbabwe rond het jaar 2008. Het geld werd toen veel minder waard. Hierbij moet u dan denken dat een brood miljoenen kost. In zulke situaties zit er zelfs een enorm prijsverschil tussen een product dat in de ochtend wordt verkocht of hetzelfde product dat in de middag wordt verkocht.

Hyperinflatie is dus een veel ergere vorm van inflatie, wanneer er hyperinflatie plaatsvindt zal dit grote gevolgen met zich meebrengen voor de economie en alle inwoners die deze munt gebruiken.

 

Deflatie

Deflatie is het tegenovergestelde van inflatie. Deflatie komt veel minder voor dan inflatie, alsnog is het zo dat ook deflatie grote gevolgen kan hebben voor het verloop van de prijs van een product in een land. Bij deflatie daalde de prijs juist, u zult misschien denken dat dit juist erg goed is, alsnog is dit eigenlijk helemaal niet goed. Het grote gevaar van deflatie is dat ondernemingen ervoor kiezen om minder te produceren. Waarom zou u als ondernemer op dit moment een product produceren, terwijl u over een week het product voor een veel goedkopere kostprijs het product kunt produceren.

Deflatie is de vrees van veel economen en wanneer er deflatie plaatsvind, zal dit grote gevolgen hebben voor de economie. De economie wordt dan erg beschadigd en zal veel moeite hebben om uit een negatieve spiraal te komen. Om deze reden doet de ECB, de FED enz. er alles aan om deflatie te voorkomen. Het streven van de centrale banken is een inflatie percentage van 1-2 procent. Er zal dus geen deflatie plaatsvinden als het aan de centrale banken ligt!

 

Stagflatie

Stagflatie is relatief onbekend bij veel mensen. Wat is stagflatie nou eigenlijk? Stagflatie is niks anders dan dat er tijdens een crisis alsnog inflatie plaatsvindt. Dit is erg gevaarlijk, aangezien er op deze manier aanzienlijk grote problemen kunnen plaatsvinden. Op dit moment zitten wij eigenlijk ook in een stagflatie. De economie groeit niet meer hard en dit terwijl er alsnog inflatie is.

Stagflatie is minder gevaarlijk en (hyper)deflatie of (hyper)inflatie. Toch is stagflatie ook ontzettend slecht voor de economie. De koopkracht van de consument neemt aanzienlijk af en dit zorgt ervoor dat er minder geld wordt besteed in de economie. Al met al zorgt dit ervoor dat er een situatie ontstaat die een spiraal kan vormen en de economie nog verder in recessie kan trekken!

Stagflatie zorgt ervoor dat de normale economische processen worden aangetast. De centrale banken weten niet al te goed wat ze met stagflatie aanmoeten, dit is uiteraard ook een lastig dilemma!

Zorg ervoor dat u goed op de hoogte bent van de begrippen inflatie, deflatie en stagflatie. Deze begrippen zijn erg belangrijk in de economie.