Heeft u voldoende spaargeld op uw rekening staan? De kans is groot van wel, aangezien we in Nederland bekend staan als een zuinig volk. Met name de vergelijking met bijvoorbeeld Amerika is een opvallende, aangezien inwoners daar juist veel lenen en bijvoorbeeld televisies en auto’s bijna uitsluitend op krediet kopen. We houden daar in Nederland niet zo van, we sparen liever eerst om daarna een aankoop te doen waar we een lange tijd naar hebben uitgekeken. Meer dan 85% van de Nederlanders heeft een spaarrekening en zet iedere maand trouw wat geld opzij, om tijdens mindere tijden toch geld achter de hand te hebben.

Een gemiddeld gezin in Nederland heeft tussen de €20.000 en €35.000 aan spaargeld op een spaarrekening staan. Dit betekent dat er een voldoende grote buffer bestaan om eventuele financiële klappen op te vangen en ervoor te zorgen dat er niet direct problemen ontstaan. Tijdens en na de economische crisis van 2008 hebben veel Nederlanders te maken gekregen met ontslag, waardoor zij dit spaargeld aan hebben moeten spreken. Daarnaast hebben steeds meer mensen besloten een deel van hun hypotheekschuld af te lossen, waardoor de gemiddelde hoeveelheid spaargeld de laatste jaren wat is afgenomen en opzichte van eerdere niveaus.

 

Scheve verdeling van het spaargeld

Bovendien is er sprake van een scheve verdeling van de hoeveelheid spaargeld, waardoor lang niet iedereen dit bedrag op een rekening heeft staan. In Nederland is er zo’n €325 – €350 miljard aan spaargeld beschikbaar. Indien we dat eerlijk over iedereen zouden verdelen klopt de inschatting aardig, maar dit is niet het geval. In plaats daarvan is er een kleine groep van 1 miljoen Nederlanders die veel spaargeld heeft, tot meer dan €100.000 per persoon. Aan de andere kant heeft ongeveer 25% van alle gezinnen maar minder dan €5.000 aan spaargeld op een rekening staan. Wat dat betreft geeft het gemiddelde bedrag aan spaargeld niet direct het beste beeld en is het verstandig om daar niet blindelings op te varen.

 

Sparen per maand

Dat neemt aan de andere kant niet weg dat Nederlanders over het algemeen trouw sparen en iedere maand toch wat opzij proberen te zetten. Gemiddeld sparen we in Nederland €225 per maand. In de meeste gevallen maken we het geld direct over, nadat we ons salaris hebben ontvangen. Ook op het moment dat we in Nederland het vakantiegeld ontvangen is er over het algemeen sprake van een flinke storting aan spaargeld, waarmee we de buffer weer wat kunnen aanvullen.

 

Mannen en vrouwen

Er bestaat een belangrijk verschil tussen mannen en vrouwen, wanneer het gaat om spaargeld. Het blijkt uit gegevens dat mannen over het algemeen meer spaargeld hebben dan vrouwen, ook al staan zij bekend om de grotere hoeveelheid risico die zij nemen. Vrouwen beginnen al eerder met sparen dan mannen, aangezien zij hier op hun 14e al mee beginnen. Mannen starten pas op hun 17e, maar verdienen vervolgens gemiddeld meer. Dit zou kunnen verklaren waarom zij uiteindelijk meer spaargeld op hun rekening hebben staan en ondanks het risicovolle gedrag toch tot een aantrekkelijke buffer kunnen komen.