Wat moet u doen als u een nieuw huis gaat kopen?

Als u overgaat tot een nieuw huis kopen dan zult u in de meeste gevallen en situaties een hypotheek afsluiten. Of het moet zo zijn dat u rijke ouders heeft die u wel geld willen geven of lenen. Of misschien heeft u pas de hoofdprijs gewonnen bij een grote loterij. In de meeste situaties zal dit niet het geval zijn en bent u aangewezen op een hypotheek via een bank of andere geldverstrekker om een nieuw huis kopen mogelijk te maken.

Een hypotheek afsluiten is een proces wat helaas de laatste jaren wat minder gemakkelijk gaat. De banken stellen strengere eisen aan tal van zaken en is zeer behoudend in het uitlenen van geld. Een nieuw huis kopen is zo een stuk moeilijker geworden. Ook de overheid heeft de regels veranderd en u mag alleen nog maar geld lenen van de bank bij de aankoop van een huis voor de prijs van het huis en de kosten die u maakt bij het kopen van een huis. Deze kosten bestaan uit de overdrachtsbelasting, de kosten van de taxatie, afsluitkosten voor de hypotheek en de kosten van de notaris.

Er is minimale marge voor het aflossen van de hypotheek. Natuurlijk kunt u wel gewoon geld inruimen voor het verbouwen van uw woning. Dit geld komt dan in een bouwdepot en wordt vrij gegeven nadat u de bonnen heeft ingeleverd van de verbouwing.

 

Beginfase nieuw huis kopen!

Als u een hypotheek gaat afsluiten om een nieuw huis kopen mogelijk te maken, is het van groot belang dat u een aantal zaken meeneemt bij de eerste afspraak. De bank wil graag weten wat u bruto inkomen is en heeft uw salarisstrook nodig om dit te bepalen. Ook dient de bank te weten of u nog een dertiende maand krijgt of andere vaste bonussen.

Ook wil de bank graag informatie over de woning die u wilt kopen en is het van belang dat de bank duidelijk in kaart heeft wat u aan verplichtingen heeft. Verplichtingen kunnen een lening zijn of een krediet of de alimentatie verplichtingen van uw kinderen of mogelijk aan uw ex partner. De bank zal op basis van uw inkomsten en verplichte uitgaven bepalen wat zij maximaal aan hypotheek willen verstrekken aan u (en uw partner). Zorg ervoor dat u zo weinig mogelijk/geen schulden heeft. Dit zorgt ervoor dat het bedrag dat u kunt lenen een stuk groter wordt!

 

Middenfase nieuw huis kopen!

Nadat u weet in welke prijsklasse u kunt zoeken kunt op zoek gaan naar een huis wat voldoet aan al uw wensen. Als u een mooie woning of appartement heeft gevonden kunt u vervolgens een bod gaan uitbrengen op de woning. Dit kunt u samen met een makelaar doen of zelf. Daar bent u helemaal vrij in. Een makelaar kan de woning goed inspecteren en mogelijke gebreken nog in kaart brengen.

Verder is een makelaar niet emotioneel verbonden aan de woning en de transactie. Hierdoor kan de makelaar geheel rationeel naar de aankoop van de woning kijken. U bent mogelijk al helemaal verliefd op het huis en kunt u niet meer helder nadenken over een eerlijke prijs van de woning. U wilt het liefste nog morgen de woning in gaan.

 

Laatste fase nieuw huis kopen!

Als u zelf kiest om te onderhandelen, bedenk dan van te voren hoe u gaat bieden en welke prijs u wilt betalen voor de woning. Laat u niet van de wijs brengen en zorg dat er geld van de prijs af gaat! Als de onderhandelingen van de woning zijn afgerond kunt u op naar de notaris om het aankoopproces af te ronden en de sleutels te ontvangen van de notaris of de oude eigenaren.

U bent de nieuwe en ook trotse eigenaar van uw nieuwe woning. Een prachtige villa, bungalow, appartement, maisonette of tussenwoning! Of misschien wel een twee onder een kap. Alles is mogelijk! U kunt beginnen met het inrichten dan de woning en er uw eigen thuis van maken!

Veel geluk in uw nieuwe huis!