De huizenmarkt lijkt weer steeds verder aan te trekken. Begin van dit jaar stelde de Rabobank de raming van de woningverkopen naar boven bij. Ook de ABN Amro maakte recent bekend de raming naar boven te hebben afgesteld. Geven deze ontwikkelingen het startsein van de stijging van de woningmarkt waar iedereen zo lang op gewacht heeft?

 

Huidige situatie

Nog steeds heeft de huidige crisis zijn gevolgen binnen de woningmarkt. Er zijn momenteel rond de 1.4 miljoen huizen die “onder water staan”. Dit wil zeggen dat de hypotheekwaarde van de woning hoger is dan de huidige marktwaarde. Dit is zeer vervelend voor huisbezitter, aangezien er bij verkoop altijd zal moeten worden toegelegd op de hypothecaire lening.

Het “onder water staan” van een huis heeft geen directe gevolgen wanneer de bewoner in het huis blijft wonen. Wanneer het huis echter wordt verkocht zal er een restschuld overblijven. Dit heeft dan helaas tot gevolg dat mensen geen nieuw huis kunnen aanschaffen of een extra lening moeten afsluiten. Deze ontwikkeling heeft tot gevolg dat veel mensen vervolgens uitwijken naar huurwoningen, wat de huizenmarkt zeker niet ten goede komt.

Het aantal gedwongen verkopen is in het eerste kwartaal van 2014 met 13% gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013. Een dergelijk stijging brengt ook met zich mee dat meerdere mensen een beroep zullen moeten doen op de Nationale Hypotheek Garantie.

 

De nationale hypotheek garantie

Wanneer men een hypothecaire lening afsluit voor de aanschaf van een huis of iets anders kan men aanspraak maken op de Nationale Hypotheek Garantie. Deze garantie treedt op als een soort van valnet. Bij een gedwongen verkoop in combinatie met een restschuld, kan de NHG de schuld overnemen en deze betalen aan de schuldeiser (vaak de bank).

Het fonds krijgt zijn inkomsten door de premie die door de klanten wordt betaald bij het afsluiten van een hypotheek met NHG. De premie bedraagt 1% van de totale aankoopsom. Door het verkleinde risico dat het fonds met zich meebrengt, kan de bank besluiten tot het aanbieden van een lager rentepercentage. Het voordeel kan oplopen tot wel 1%.

 

Positieve signalen

Ondanks het nog steeds toenemende aantal huisbezitters dat gedongen is om de eigen woning te verkopen, zijn er toch positieve signalen die erop wijzen dat de huizenmarkt weer aantrekt. Nadat de Rabobank al eerder bekend maakte dat ze de raming van verkoopwoningen omhoog hebben bijgesteld, maakte nu ook de ABN Amro dit positieve nieuws bekend.

Waar de ANB Amro in eerste instantie uitging van een stijging van 15%, gaat men nu al uit van een stijging van 25%. Enkele redenen voor deze stijging zijn volgens de bank:

 

  • De economie die er beter voor staat dan verwacht
  • Koopwoningmarkt toegankelijker door lage rentes
  • Duidelijkheid vanuit de overheid zorgt voor een groei in de woningmarkt

 

Andere gebeurtenissen

Er zijn nog enkele andere gebeurtenissen die een groei op de woningmarkt aangeven. Een korte opsomming is als volgt:

  • Koopwoningen zijn in mei 2014 over het algemeen 1,4% duurder dan in dezelfde maand van het vorige jaar
  • In mei 2014 is de woningverkoop met 43,6% gestegen ten opzichte van mei 2013
  • De Nederlandse Bank heeft gemeld dat de vraag naar hypotheken voor het eerst in acht jaar weer gestegen is

Al met al zijn er een aantal positieve signalen die aangeven dat de woningmarkt weer op de goede weg is. De woningmarkt is echter nog lang niet op zijn oude niveau en er zijn nog altijd veel problemen. Denk maar eens aan alle mensen die gedongen zijn om hun huizen met een restschuld te moeten verkopen. Er zal momenteel nog veel moeten gebeuren, maar er kan wel worden gesproken over een stijgende lijn.