Reisverzekeringen kunnen vakanties niet leuker of minder leuk maken, maar ze helpen echter wel wanneer u financieel verlies leidt. Er zijn dan tegenwoordig ook steeds meer reizigers die een dergelijke verzekering afsluiten. Dit is alleen niet altijd de beste optie.

 

Dure verzekeringen via het reisbureau

Het afsluiten van dure reisverzekeringen is een extra inkomstenbron voor het reisbureau. De reiziger die op zoek is naar een vakantie zonder stress en zorgen zal al gauw een dergelijke verzekering afsluiten. Bij een pakketverzekering zijn de belangrijkste zaken al verzekerd: de ziektekosten in het buitenland, de annuleringsverzekering, een bagageverzekering en een reisaansprakelijkheid- en ongevallenverzekering. Hierbij moet worden vermeld dat al deze zaken voor één enkele vakantie gelden. Verschillende belangenorganisaties vinden dergelijke verzekeringen dan ook veel te duur.

De doorlopende reisverzekering

De doorlopende reisverzekering is een uitkomst voor reizigers die meerdere keren per jaar op vakantie gaan. Met een dergelijke verzekering bent u het hele jaar gedekt tegen vervelende zaken op vakantie. De vuistregel die hierbij geldt is: gaat u langer dan 3 weken op vakantie, dan is het afsluiten van een doorlopende reisverzekering voordeliger. Daarnaast kennen de verzekeringen van de reisbureaus vaak ook overbodige verzekeringen die u met een doorlopende reisverzekering dus buitensluit. Denk hierbij dus goed na wanneer het reisbureau u een korte, dure reisverzekering probeert aan te smeren.

Online boeken van vakanties

Tegenwoordig boeken veel mensen hun vakantie- en vliegreizen via het internet. Dit brengt vaak kostenvoordelen met zich mee. Daarnaast is het ook erg gemakkelijk om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Vaak zijn de blokjes voor het bestellen van een extra reis- of annuleringsverzekering al aangevinkt. Wanneer u dit als reiziger niet wil aanschaffen, dan dient u deze wel uit te vinken.

Vakantie zonder verzekering

Er zijn nog steeds reizigers die (tegen beter weten in) onverzekerd op vakantie gaan. Zo ongeveer 10% van de reizigers gaat onverzekerd op stap. Hierbij speelt het misverstand dat in het buitenland gemaakte ziekenkosten door de Nederlandse ziektekostenverzekering worden vergoed een rol. De vergoedingen van de Nederlandse ziektekostenverzekering zijn gebaseerd op het Nederlandse stelsel, terwijl de ziektekosten in het buitenland vaak fors hoger uitvallen. Reisorganisaties proberen de reizigers hier dan ook van op de hoogte te brengen.

Er zijn een aantal landen waarvan de ziektekosten vele malen hoger zijn dan in Nederland. In Turkije of Thailand zijn de ziektekosten gemiddeld vijf keer zo hoog als in Nederland en in Amerika wel tien keer. Ook gipsvluchten of andere dure methode om weer terug naar huis te keren kunnen erg prijzig zijn.

Wat te doen bij schade?

Wanneer u schade of letsel heeft opgelopen zullen de volgende punten bijdrage aan een snelle afwikkeling:

  • Contacteert u bij schade of letsel direct uw verzekeraar. Dit zal u uiteindelijk erg veel werk schelen.
  • In geval van diefstal of vermissing dient u ook de lokale politie in te schakelen. Er zal namelijk altijd naar een kopie proces-verbaal worden gevraagd door de verzekeraar.
  • Ga bij lichamelijk letsel altijd langs de lokale arts. Bewaar hierbij altijd de verkregen facturen.
  • Zorg bij verkeersongevallen ook altijd voor een proces-verbaal. Laat hierin ook getuigenschriften en foto’s opnemen.
  • Bij vermissing van bagage dient u de vervoerder te vragen om een PIR; Property Irregularity Report.

Top 5 meest geclaimde zaken

Na het vakantieseizoen maken de verschillende verzekeringsmaatschappijen de balans op. Nadat alle schades zijn afgerond is het mogelijk om te bekijken welke zaken het meeste zijn geclaimd door de reizigers door schade, verlies of diefstal. Het lijstje ziet er als volgt uit:

  1. Smartphone
  2. Koffers en tassen
  3. Zonnebril
  4. Fotocamera
  5. Portemonnee

Bekijk dit lijstje goed en zorg ervoor dat u tijdens uw reizen goed op uw spullen let. Onthoudt hierbij dat voorkomen altijd beter is dan genezen.