Kunt u beter gaan sparen of beleggen?Briefje geld

De keuze tussen sparen of beleggen lijkt wellicht een lastige, maar valt aan de hand van uw persoonlijke voorkeuren goed te maken. Weeg het risico en rendement tegen elkaar af en maak op basis daarvan een keuze uit het sparen of beleggen. Hieronder vindt u vier verschillende mogelijkheden. De eerste mogelijkheid levert het hoogste rendement op, maar brengt ook het meeste risico met zich mee. Het reguliere sparen brengt aan de andere kant maar nauwelijks risico met zich mee, maar zorgt er dan ook voor dat het rendement beperkt is. Maak voor uzelf een keuze uit de verschillende varianten en zorg er daarmee voor dat u uw kapitaal in kunt zetten zoals u dat wenst.

 

Offensief beleggen

Bent u bereid een relatief hoog risico te lopen, in ruil voor een aantrekkelijk rendement? Dan is het offensief beleggen voor u een goede keuze. Zorg dat u minimaal 70% van uw kapitaal in aandelen steekt, aangezien u daarmee het hoogst mogelijke rendement kunt behalen.

Wilt u iets minder offensief beleggen? Kies dan voor het neutraal beleggen. In dat geval kiest u voor 50% aandelen en 50% obligaties. Dit geeft een goede balans en zorgt er op termijn voor dat u de mogelijkheid heeft om een aantrekkelijk rendement te realiseren, iets wat u met een spaarrekening niet gelukt was.

 

Defensief beleggen

Vindt u het lastig om een keuze te maken tussen sparen of beleggen, bijvoorbeeld omdat u niet teveel risico wilt lopen? Het is in dat geval onder andere een goede keuze om eens nader te kijken naar het defensief beleggen. U zorgt er op die manier voor dat u belegt in bijvoorbeeld 70% obligaties, naast maar 30% aandelen. Het risico blijft dat beperkt, terwijl u toch de mogelijkheid heeft om qua rendement boven de inflatie uit te stijgen. Uiteraard kunt u de percentages wijzigen als u meer offensief of defensief wilt beleggen.

 

Geblokkeerd sparen

Wilt u toch liever sparen dan beleggen, bijvoorbeeld omdat u er zeker van wilt zijn dat uw kapitaal over een aantal jaren beschikbaar is en bent u bereid daarvoor wat rendement in te leveren? Dan kunt u ook gebruik maken van een geblokkeerde spaarrekening. Dit is een rekening waarbij u er bijvoorbeeld voor kiest om er 1, 2, 5 of 10 jaar niet aan te kunnen komen. Dit levert u in de meeste gevallen een relatief hoge spaarrente op. U kunt er daarmee in ieder geval voor zorgen dat het rendement hoger uit zal vallen dan de inflatie en de belasting die u over uw vermogen dient te betalen.

 

Regulier sparen

Wilt u het liefst nauwelijks risico lopen en is het voor u daarnaast van belang dat u op ieder gewenst moment kunt kiezen voor de opname van uw geld? Dan kunt u sparen op een reguliere (internet)spaarrekening. Vergelijk de verschillende spaarrekeningen, maar houd er rekening mee dat het rendement doorgaans niet veel hoger uit zal vallen dan de inflatie van dat moment. Het geld op een spaarrekening zal niet leiden tot een groter kapitaal. Aan de andere kant loopt u niet het risico dat het kapitaal kleiner wordt of uiteindelijk zelfs voor een groot deel zal verdwijnen.

 

Conclusie

Waar u ook voor kiest, maak wel een bewuste keuze! Ons advies is om te gaan handelen bij de broker Plus500. Deze broker biedt een CFD service. U kunt daarmee in de onderliggende waarde van beleggingsproducten beleggen. Het handelsplatform is gelicenseerd en gereguleerd door de Financial Conduct Authority in het Verenigd Koninkrijk.