Waar u met beleggen kans maakt op een groter rendement, heeft u met sparen de zekerheid van de bank. Uw rendement is over het algemeen (veel) lager dan bij het beleggen, maar het sparen loont altijd. Het is hierbij een persoonlijke kwestie: houdt u van een gok of heeft u liever zekerheid?

 

Waarom

De spaarrente is over 2014 gedaald, mede door de maatregelen van de president van de ECB, Draghi. Door de lage rente is het voor bedrijven gemakkelijker om aan vreemd vermogen te komen. Hiermee probeert de ECB de investeringen van bedrijven te promoten. Het is daarbij niet alleen voor bedrijven goedkoop om geld te lenen, ook particulieren kunnen tegenwoordig tegen een laag bedrag een lening aangaan.

De banken zien echter liever dat u uw leningen zo snel mogelijk aflost. Dit heeft voor de bank als voordeel dat er nieuw geld vrij komt om uit te lenen aan derde. Ook is het beter voor de balans van de bank om een geld te hebben. Banken kunnen u ook adviseren om te gaan beleggen. De bank verdiend hierbij vaak per transactie, terwijl het risico volledig bij uzelf ligt.

 

Sparen

Het werkelijke sparen kan op veel manieren worden toegepast. Zo kunt u zowel op de langere termijn geld wegzetten waar u vervolgens niet meer bij kunt, maar het is ook mogelijk om een doorlopende spaarrekening te openen waarbij u nog gewoon bij uw geld kunt komen. Enkele vragen die u uzelf moet stellen zijn:

  • Hoe lang kan het geld worden weggezet?
  • Is het geld gedurende de looptijd nodig?
  • Wat is het te nemen risico?
  • Hoeveel moet het rendement minimaal zijn?

Door dergelijke vragen te stellen krijgt u een duidelijk beeld van uw wensen. Vervolgens kunt u gaan zoeken bij verschillende banken die spaarrekeningen aanbieden.

 

Garantie

Wanneer u een bank zoekt wordt er aangeraden om te kiezen voor een bank die onder het Nederlandse depositostelstel valt. Dit houdt in dat de Nederlandse overheid bij faillissement van de bank tot €100.000 uitkeert. Op deze manier heeft u dus een garantie dat u minimaal een ton terugkrijgt bij faillissement van de bank.

Een andere tip is om uw vermogen te spreiden over meerdere banken. Hierdoor verlaagd u het risico dat u over uw vermogen loopt. Het verliezen van kapitaal heeft immers een grotere impact dan het krijgen van een lage rente.

 

Het spaardeposito

Het spaardeposito is een spaarvorm met een vaste looptijd en een vaste rente. De looptijd kan verschillen van een paar maanden tot wel een aantal jaar. Bij een looptijd van enkele maanden wordt het ook wel een termijndeposito genoemd. Over het algemeen kunt u gedurende de looptijd niet bij uw geld. Het is hierbij dus belangrijk dat u alleen geld in het deposito steekt dat u kunt missen.

Met een dergelijke lening kan het rendement oplopen tot wel 3%. Hiermee kunt u de inflatie bijbenen en kunt u uw vermogen dus op een veilige manier laten renderen. Er zijn vaak geen extra kosten en het rendement is bijna altijd hoger dan de bekende spaarrekening.

 

Het risico

Veelal wordt er tegenwoordig een combinatie gemaakt tussen sparen en beleggen. Hierbij geldt het sparen als een zekerheid en het beleggen om het rendement op te krikken. Het is hierbij altijd de vraag hoeveel risico u bereid bent om te nemen. Naast het beleggen bestaat er ook de mogelijkheid tot het aanschaffen van obligaties. Deze leningen zijn iets risicovoller dan de spaarrekening, maar bieden vaak ook iets meer rendement.

Al met al zijn er verschillende methoden waarop u uw vermogen kunt laten renderen. De ene methode is hierbij risicovoller dan de andere. De stelregel die hierbij geldt is: Hoe meer risico, hoe meer rendement, al gaat deze regel helaas lang niet altijd op.