Het gemiddeld salaris in Nederland geeft goed aan hoeveel u verdient, in vergelijking tot anderen. Houd er rekening mee dat ons salaris over het algemeen oploopt naarmate we meer ervaring opdoen en een hogere functie verkrijgen. Het gemiddelde salaris geldt wat dat betreft voor iemand van een gemiddelde leeftijd, zo tussen de 35 en 55 jaar. Bent u jonger? Dan is de kans groot dat u wat minder verdient. Bent u al wat ouder en verdient u meer? Dan is het verstandig om na te gaan wat u tijdens uw werkzame leven gemiddeld heeft verdiend. Het gemiddelde salaris in Nederland in 2014 bedraagt bruto €33.000 per jaar.

 

Stijging van het gemiddeld salaris

Het gemiddelde salaris in Nederland in 2014 ligt hoger dan dat van een aantal jaren geleden. Dat heeft onder andere te maken met de inflatie, aangezien de prijzen steeds verder op zijn gelopen. Daarnaast hebben we ons in Nederland weten te ontwikkelen tot een kenniseconomie, met relatief hoge salarissen voor het werk dat we voor de nationale en internationale markt uitvoeren. In 1975 bedroeg het gemiddelde salaris (omgerekend) bijvoorbeeld nog maar €10.437, in 2005 was dit al €29.000 en inmiddels loopt het op tot richting de €35.000 per jaar.

 

Mannen en vrouwen

Het gemiddelde salaris in Nederland is echter niet voor iedereen gelijk. Met name vrouwen hebben nog altijd te maken met een achterstand ten opzichte van mannen. Dit heeft deels te maken met het feit dat vrouwen minder vaak carriere maken dan mannen, maar ligt ook aan het feit dat zij voor dezelfde functie op basis van dezelfde ervaring toch niet altijd even veel betaald krijgen. In bepaalde gevallen verdienen vrouwen tot 30% minder dan hun mannelijke collega’s, terwijl ze hetzelfde werk uitvoeren en ze dezelfde achtergrond hebben. Het verschil in het gemiddelde salaris tussen vrouwen en mannen wordt gelukkig wel ieder jaar een beetje kleiner, waardoor hier op den duur hopelijk een einde aan zal komen.

 

Gemiddeld salaris per regio

Daarnaast bestaat er een verschil tussen het gemiddeld salaris in de verschillende regio’s van Nederland. Inwoners van Noord-Holland hebben gemiddeld bijvoorbeeld het hoogste salaris. We vinden 6 van de 10 meest rijke gemeenten in deze provincie. Het hoogste salaris hebben de mensen in Bloemendaal, zij verdienen gemiddeld meer dan 60% meer dan het gemiddelde in de rest van het land. Ook in Wassenaar, Blaricum en Abcoude liggen de salarissen een stuk hoger dan de rest van Nederland, zij verdienen gemiddeld €50.000 per jaar.

Aan de andere kant ligt het gemiddelde salaris van mensen in Groningen en Friesland juist een stuk lager. Met name in Reinderland, Eemsmond en Pekela verdienen de inwoners maar weinig. Zij hebben een gemiddeld salaris per jaar van ongeveer €25.000. Het inkomen ligt daarmee zo’n 20% lager dan de rest van Nederland. Wat dat betreft zijn de verschillen in Nederland groot en lopen deze de laatste jaren bovendien verder op. Dat betekent dat de rijken rijker worden, terwijl de armen het met steeds minder geld moeten doen.