Steeds meer eigenhuisbezitters besluiten om zonnepanelen te laten plaatsen. Dit heeft een zeer positief effect op uw energierekening. Het aantal zonnepanelen is in de laatste jaren met 1,4 miljoen toegenomen. Aan het einde van 2013 lagen er zo’n ongeveer 3.4 miljoen zonnepanelen verspreid over de daken in Nederland. Overweegt u zelf ook om een dergelijke investering te doen? In dit artikel worden alle voor- en nadelen van de zonnepanelen uitgelegd en beschreven.

 

Voordeel in uw portemonnee

De belangrijkste reden om voor zonnepanelen te kiezen is toch wel het financiële voordeel dat hiermee gepaard komt. Met de steeds stijgende energieprijzen kunt u op deze manier voorzien in uw eigen energievoorzieningen. Na het plaatsen van de panelen wordt u in feite onafhankelijk van de energieleveranciers en hun prijzen. Daarnaast is het ook mogelijk om het teveel aan energie aan “de maatschappij” te verkopen. Op deze manier gaat er dus nooit energie verloren.

Naast het financiële voordeel speelt voor mensen ook het ethische aspect als het milieu een rol. Zonne-energie is hierbij namelijk een van de “groenste” manieren van energie.

Hoe gaat het in zijn werk?

Zodra de panelen op uw huis- of schuurdak zijn geplaatst, zullen deze direct energie gaan opwekken. Over het algemeen brengen deze panelen in de winter niet genoeg energie op om in uw behoefte te kunnen voorzien. De zon schijnt deze dagen maar een aantal uur en uw energierekening is vaak hoger door de stookkosten. Hierdoor zult u ook nog een aansluiting moeten hebben bij een energieleverancier.

Op zomerdagen wanneer de zon fel schijnt en u weinig energie verbruikt dan kunt u het teveel aan de energieleverancier verkopen. Dit bedrag zal dan in mindering worden gebracht op uw totale energiekosten.

De investering

U kunt voor uzelf bepalen hoeveel zonnepanelen u plaats. Hierbij moet u wel rekening houden met de windrichting. De meeste mensen denken dat zonnepanelen per se naar het zuiden gericht moeten worden, maar dit is onjuist. Het is ook mogelijk om een oost/west opstelling te realiseren, waarbij u dus profiteert van beide windrichtingen.

De meeste huizen hebben genoeg ruimte voor 6 panelen. Een Systeem met 6 panelen inclusief een omvormer kosten met het huidige (lage) btw-tarief rond de €3000. Het lage btw-tarief loopt nog door tot 1 januari 2015.

De tijd die het kost om de investering terug te verdienen is met de lagere aanschafkosten flink afgenomen. Daarnaast spelen de toegenomen energieprijzen hierbij ook een rol. Waarbij het enkele jaren geleden nog rond de twintig jaar duurde voordat u de investering eruit had, duurt het nu nog maar de helft van de tijd.

De opbrengsten

Afgelopen jaar (2013) was de prijs voor een kilowattuur (kWh) gemiddeld 23 eurocent. Zes zonnepanelen zullen over een jaar rond de 1.300 kWh opleveren. Dit komt dus uit op een bedrag van €300. Het gemiddelde gezin in Nederland gebruikt daarbij rond de 3.500 kWh per jaar. Door 1.300 kWh zelf op te wekken, zal de energienota met 40% dalen. Met de bespaarde €300 zal de investering in tien jaar zijn terugverdiend.

De bovenstaande berekening houdt geen rekening met de verwachtte prijsstijgingen van de energie. Daarnaast zult u ook rekening moeten houden met de afschrijving van de panelen. De huidige zonnepanelen hebben een levensduur van 30 a 40 jaar.

Energie verkopen

Wettelijk zijn de energiemaatschappijen verplicht gesteld om voor de door u aangeleverde energie hetzelfde tarief te berekenen als de door u gekochte energie. Pas wanneer er jaarlijks meer dan 5000 kWh wordt geleverd gaan er andere tarieven gelden.

Wanneer u meer levert dan het eigen gebruik, is dat momenteel nog niet erg voordelig. In dergelijke gevallen wordt u gezien als een energieleverancier en dan worden er andere tarieven gehanteerd. De energiemaatschappij zal u hierbij rond de 7 cent per kWh betalen.

Nieuwe wetgeving

Minister Kamp van Economische Zaken heeft onlangs aangekondigd dat het fiscale voordeel bij het terug verkopen van energie aan de energiemaatschappijen in 2020 waarschijnlijk zal worden afgeschaft. Praktisch houdt dit in dat u geen belastingvoordeel meer zult kunnen krijgen over de verkochte energie aan de maatschappijen. Dit zou het produceren van meer energie dan nodig dus minder aantrekkelijk maken.

De waarde van uw huis

Met een mooie zonnepaneleninstallatie zal de waarde van u huis toenemen. Wanneer u van plan bent om binnen tien jaar te gaan verhuizen is het waarschijnlijk niet verstandig om een installatie te plaatsen. Het is echter wel een feit dat huizenkopers eerder zullen kiezen voor een huis met zonnepalen in plaats van een huis zonder panelen. Hierbij bestaat er dus een kans dat u uw investering via een hogere verkoopprijs alsnog kan terugverdienen.