Wat is aflossen?

Hypotheek aflossen met euroHeb je een hypotheek of lening afgesloten bij een bank of bij een andere financiële instelling? Op een gegeven moment krijg je dan sowieso te maken met het aflossen van deze lening of hypotheek. Aflossen betekent dat je elke maand bovenop de rente extra geld betaald om zo je hypotheek of lening stukje bij beetje af te betalen. Op een gegeven moment heb je geen schuld meer en is het onderpand helemaal van jezelf.

In een ideale situatie ben je in staat om zoveel mogelijk af te lossen, omdat je dan minder rente kwijt bent en meer financiële ruimte krijgt. Aflossen heeft naast dit grote voordeel ook een aantal nadelen. Lees snel verder om alle verschillende voor- en nadelen door te nemen!

 

Voordelen van aflossen

Het grootste aanwijsbare voordeel van aflossen is het feit dat je schuld lager wordt. Doordat je na het aflossen een lagere schuld hebt, ben je ook minder kwijt aan rente. Zoals we allemaal wel weten is het betalen van rente erg zonde. Je doet er goed aan als je probeert om de te betalen bedragen aan rente zoveel mogelijk verminderd.

Als je genoeg buffer achter de hand hebt kan het zeker slim zijn om een stukje hypotheek of lening af te lossen. De spaarrentes staan nu zo laag dat het helemaal niet loont om geld op de bank te laten staan. Zorg er dus voor dat je er een andere goede bestemming voor kunt vinden!

Stel dat je een hypotheek van €200.000,- hebt met een rente van 3%. Je betaalt dan €6.000 bruto hypotheekrente per jaar. Natuurlijk krijg je hypotheekrenteaftrek en dit zorgt ervoor dat je nettohypotheekrente ongeveer rond de €4.000 uit gaat komen (afhankelijk van je situatie). Dit is eigenlijk weggegooid geld dat direct naar de bank moet. Aflossen kan ervoor zorgen dat je dit geld in je eigen zak kunt houden!

Onderzoek heeft uitgewezen dat een afgelost huis indirect voor wat meer geluk zorgt. Je ervaart meer rust en minder stress doordat er geen directe financiële problemen zijn. Je wordt sowieso niet ineens op straat gezet en dit uit zich uiteindelijk in een iets betere gezondheid. Een goede nachtrust, een rustig gevoel en een gezonde financiële situatie zijn allemaal factoren die je gezondheid en daarmee dus ook je geluk verbeteren.

 

 

Nadelen van aflossen?

Er zijn natuurlijk heel veel voordelen te bedenken bij het aflossen je hypotheek of lening, maar er zijn ook nadelen waar je rekening mee moet houden. Het belangrijkste nadeel is dat je liquiditeit en daarmee dus ook je buffer lager wordt. Het is altijd verstandig om een ruime buffer aan te houden voor het geval dat er zich onverwachte kosten voordoen. Het Nibud heeft een richtlijn voor de minimale buffer die je echt moet aanhouden. Het is slim om te bekijken of je aan deze richtlijn voldoet. Lees meer hierover in onze categorie over sparen.

Aflossen kan soms een leuke optie lijken, maar het kan in sommige gevallen niet verstandig zijn om af te lossen. Beleggen in aandelen, zonnepanelen, grondstoffen, investeren in een ander pand of het starten van je eigen bedrijf. Allemaal opties die uiteindelijk meer geld kunnen opleveren dan wanneer je alleen maar zou aflossen.

Bij het aflossen moet je er ook altijd rekening mee houden dat je vaak niet meer dan 10% per jaar van de originele hypotheek mag afbetalen. Zorg ervoor dat je daarom goed op de hoogte bent van de voorwaarden van je hypotheek of lening. Het zou natuurlijk erg zonde zijn als je ineens een boete krijgt die je helemaal niet zag aankomen.

 

Wel of niet aflossen?

Om te bepalen of je wel of niet moet aflossen zul je uiteindelijk zelf de juiste afweging moeten gaan maken. Zorg ervoor dat je altijd voldoende buffer aanhoudt, bekijk andere mogelijkheden waar je je geld in kunt investeren, bekijk je hypotheekrente, bekijk je spaarrente en maak een afweging die je goed kunt onderbouwen. Kom je er niet uit? We willen je hier graag bij helpen. Vragen? Neem contact op met ons team!

 
Ronald

Sparen & Beleggen

Ronald, 25 jaar

Expert Thomas

Belastingen & Hypotheken

Thomas, 38 jaar

Melanie

Verzekeringen & Pensioenen

Melanie, 27 jaar