Tips en trucsHypotheek afsluiten?

Als wordt overgegaan tot de aanschaf van een huis zullen de meesten een hypotheek afsluiten. Het is vaak niet waarschijnlijk dat de ouders de hypotheek volledig op zich nemen of dat je bijvoorbeeld de loterij hebt gewonnen. Ga je een hypotheek afsluiten? Spannend!

Tijd om je via ons stappenplan op weg te helpen bij het op de juiste manier regelen van je hele hypotheek. Er zijn namelijk nogal wat aspecten die je op een goede manier moet regelen, anders kan je zomaar met een contract komen te zitten waar je helemaal niet blij mee bent!

 

1. Oriëntatie

Het begint allemaal met de oriëntatiefase. Het is heel verstandig om eerst te bekijken hoeveel je maximaal mag lenen. Op deze manier kun je op een gerichte manier op verschillende huizensites gaan zoeken. Door eerst deze stap te zetten weet je ook alvast gelijk hoeveel je maandlasten gaan worden. Zo weet je ook gelijk of het allemaal binnen budget gaat passen. Het is in de oriëntatiefase ook slim om alvast te bepalen of je zelf veel wil gaan doen of dat je nog echt advies van een adviseur nodig denkt te gaan hebben. Een oriëntatiegesprek is bij veel banken en financiële instellingen gratis en het is dus zeker de moeite waard om zo’n gesprek aan te gaan.

 

2. Hypotheekofferte

Als je je huis hebt gevonden en als je weet welk bedrag, welke rente, welke rentevasteperiode en welke hypotheekvorm je wilt, is het goed om een hypotheekofferte aan te vragen. Neem de tijd om de offerte goed door te lezen en bespreek hem met je adviseur of met familie en vrienden. Zorg ervoor dat je in deze periode ook een taxateur en een notaris regelt. Zo zorg je ervoor dat alles tegelijk samenkomt in stap 3.

 

3. Hypotheek afsluiten en naar de notaris

Ben je het eens met de offerte? Let op de geldigheid ervan, want vaak is de hypotheekofferte maar 3 maanden geldig. Als je akkoord bent met de offerte moet je deze ondertekenen. De adviseur gaat vervolgens de hypotheek in orde maken. De tijd tussen het afsluiten van de hypotheek en de stap naar de notaris op de dag van overdracht kan best lang zijn. Hou ongeveer rekening met 8 tot 12 weken.

Aan een offerte kan een geldigheid zitten, bijvoorbeeld van drie maanden. Als je de offerte begrijpt en ermee akkoord gaat, moet je hem natuurlijk tekenen. Daarmee geef je de adviseur opdracht om de hypotheek en eventuele verzekeringen voor je af te sluiten. Ook hiervoor betaal je. Dit hele traject kan wel 8 tot 12 weken duren. Op de daadwerkelijke dag dat je naar de notaris gaat wordt je ook eigenaar van het huis. Je tekent als alles in orde is daar de transport- en de hypotheekakte.

 

Hou ook rekening met deze kosten:

Bij het afsluiten van een hypotheek krijg je met meerdere soorten kosten te maken. Allereerst zijn er advieskosten. Dit zijn kosten die de bank in rekening brengt als je een adviesgesprek met de bank wilt voeren. Heb je zelf voldoende verstand van hypotheken? Het kan dan echt de moeite waard zijn om een hypotheek af te sluiten zonder adviesgesprek. Dit scheelt behoorlijk in de kosten, want een adviesgesprek kan zomaar oplopen naar €1.000. Zonde van je geld!

De post afsluitkosten is ook een hele belangrijke waar je helaas niet omheen kan. Afsluitkosten kunnen oplopen naar zo’n €600,-. Naast de advieskosten en de afsluitkosten zijn er ook nog kosten die gerelateerd zijn aan het kopen van de woning. Bij deze kosten moet worden gedacht aan overdrachtsbelasting, notariskosten en taxatiekosten. Al met al kunnen alle kosten toch in de duizenden euro’s lopen. Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van alle kosten en ook weet dat de kosten nog bij de vraagprijs van het huis moeten worden opgeteld.