Pas deze 10 goede geldtips toeBriefje geld

Bent u op zoek naar goede geldtips, waarmee u de mogelijkheid heeft om uw financiën zowel nu als in de toekomst op een goede manier te regelen? Wij helpen u graag op weg met een aantal mogelijkheden, waarmee u ervoor zorgt dat u op ieder moment voldoende middelen achter de hand heeft.

 

1. Gebruik internetkortingen

Maak in ieder geval gebruik van alle internetkortingen, aangezien u vaak flink kunt besparen op de reguliere winkelprijzen. Wilt u een aankoop graag eerst even zelf bekijken of vasthouden? Ga dan langs de winkel om hier een gevoel bij te krijgen, om vervolgens online een aankoop te doen. Online winkels maken doorgaans minder kosten en kunnen u daardoor een meer scherpe prijs aanbieden.

 

2. Vergelijk aankopen

Vergelijk alle aankopen, van een nieuwe wasmachine tot een nieuwe camera of wellicht een mooie bos bloemen. Ga niet langer uit van de merken en winkels die u kent, maar bezoek online minimaal 3 – 5 winkels. Op het internet kost dit u slechts een paar minuten extra, die u aan de andere kant gemakkelijk enkele euro’s tot zelfs tientallen of honderden euro’s verschil op kunnen leveren. Het is wat dat betreft meer dan de moeite waard om een online vergelijking op te zetten, via websites als www.kieskeurig.nl of Tweakers Pricewatch.

 

3. Denk na over uw pensioen

Ga verstandig om met het geld dat u op dit moment beschikbaar heeft, maar denk ook alvast aan later. Wat gebeurt er na uw werkzame leven, hoe hoog is het pensioen dat er voor u klaar staat? Hoe zit het met uw inkomen wanneer u uw baan verliest en wat gebeurt er wanneer uw partner onverwacht vroeg komt te overlijden? Het zijn geen vragen waar we dagelijks mee bezig zijn of graag tijd insteken, maar ze zorgen er wel voor dat u uw geldzaken op een degelijke manier in orde kunt maken.

 

4. Ga zelf aan de slag

Probeer zoveel mogelijk zelf aan de slag te gaan, bijvoorbeeld wanneer u op reis gaat of u bepaalde zaken uit wenst te zoeken. Reisbureaus, verzekeraars en tussenpersonen zijn u graag van dienst, maar vragen daar aan de andere kant natuurlijk een vergoeding voor. U kunt deze vergoeding besparen, door zelf aan de slag te gaan en bijvoorbeeld de diverse polissen door te nemen. Bijkomend voordeel is dat u beter op de hoogte raakt van de verschillen, zodat u zelf een goede afweging kunt maken en u meer verstandig met uw geld kunt omgaan.

 

5. Voorkom langdurige contracten

Binnen de geldtips willen we u daarnaast graag wijzen op het risico van langdurige contracten. Het lijkt wellicht interessant om de energieprijs voor 3 jaar vast te zetten, maar wat gebeurt er op het moment dat de kosten het komende jaar flink dalen? U zit dan vast aan een contract, waardoor u eigenlijk teveel betaalt. In de meeste gevallen zullen ondernemingen u vooral langdurige contracten aanbieden, op het moment dat ze daar zelf beter van worden. Houd hier rekening mee en kijk kritisch naar de contracten, om na te gaan of het u op de lange termijn daadwerkelijk voordeel op zal leveren.

 

6. Verdeel de aftrekposten

Doet u de belastingaangifte en bent u ouder dan 65, terwijl uw partner dan nog niet is (of andersom)? Dan is het verstandig om daar rekening mee te houden met het oog op de aftrekposten. Indien u nog geen 65 bent is de kans groot dat u binnen een hogere belastingschaal valt, waardoor het lucratiever is om giften of andere aftrekbare kosten af te trekken. Verdeel de kosten op de juiste manier, zodat u de aftrekposten maximaal kunt inzetten en u ervoor zorgt dat u de kosten zo laag mogelijk kunt houden.

 

7. Banksparen in plaats van verzekeren

In veel van de gevallen heeft u de mogelijkheid om een verzekering af te sluiten voor bepaalde zaken, maar kunt u hier ook zelf voor (bank)sparen. Spaar bijvoorbeeld zelf voor uw uitvaart, waarbij u gebruik kunt maken van een vrijstelling van iets minder dan €7.000 in box 3. U spaart dan belastingvrij en u draagt niet bij aan de kosten van de verzekeraar. Bovendien kunt u doorgaans rekenen op een aantrekkelijke rente. Ook voor andere zaken kunt u banksparen, wat vaak voordeliger uit zal pakken dan het gebruik van een bepaalde (kapitaal)verzekering.

 

8. Bereid u voor op een inkomensdaling

Bereid u in ieder geval goed voor op een (tijdelijke) inkomensdaling, zeker nu de laatste jaren hebben laten zien dat bedrijven werknemers soms zomaar overboord dienen te zetten, op het moment dat het economisch tegenzit. Bereid u voor door een voldoende grote spaarpot op te zetten en zo min mogelijk gebruik te maken van maandelijkse uitgaven, waar u niet zomaar vanaf kunt komen. Indien u in het geval van een inkomensdaling enorm op de kosten kunt besparen helpt dat u om aan het eind van de maand rond te kunnen blijven komen.

 

9. Gebruik zonne-energie en accu’s

Probeer zo min mogelijk gebruik te maken van wegwerpartikelen in de vorm van batterijen, aangezien u veel beter gebruik kunt maken van een accu of een oplaadbaar exemplaar. U investeert dan iets meer in de aanschaf, maar de langere levensduur zal dit vervolgens meer dan goed maken. Ook zonne-energie sluit hier op een mooie manier op aan. U investeert in de zonne-panelen, maar u kunt daar vervolgens gebruik van maken om enorm te besparen op uw eigen energielasten. De investeringen beperken de maandelijkse kosten en zorgen ervoor dat u toe kunt werken naar een meer voordelige situatie.

 

10. Laat u niet afbluffen door bedrijven

Laat u tenslotte in ieder geval niet afbluffen door (grote) bedrijven, op het moment dat er sprake is van een probleem of een betaling die u niet wenst te doen. Heeft u schade opgelopen door een fout van een bedrijf, of is er sprake van een factuur die u niet zou moeten krijgen? Laat het er niet zomaar bij zitten en stuur in ieder geval een officiële klachtenbrief, waarin u duidelijk aangeeft wat u verwacht van het bedrijf of waarom u niet zal gaan betalen. Blijf altijd netjes en vriendelijk, maar ga op uw strepen staan en betaal nooit zomaar onnodige kosten.