Wilt u een technische analyse op bepaalde aandelen uitvoeren?

Het is dan verstandig om onder andere rekening te houden met de verschillende indicatoren. Het is een aanvulling op de fundamentele analyse, twee elementen die er samen voor zorgen dat u zich een goed beeld kunt vormen van een aandeel en onderneming.

 

Intrinsieke waarde speelt geen rol

Houd er allereerst rekening mee dat de intrinsieke waarde geen rol speelt indien u kiest voor de technische analyse. U dient alleen te kijken naar de visuele patronen die u ziet of de waarden van de indicatoren. Dit is een belangrijke tip, die veel mensen over het hoofd zien wanneer ze besluiten om zelf een analyse uit te voeren.

 

Trend omkeer herkennen

Probeer onder andere een trend omkeer te herkennen binnen de technische analyse, aangezien dit iets is waar de technici binnen de markt hun winsten mee maken. Op het moment dat de fundamentele analyse nog altijd positieve signalen afgeeft kunt u op technische basis een omkeer van de trend herkennen. Apple is hier een goed voorbeeld van, aangezien de koers na verloop van tijd onder druk kwam te staan op het moment dat de top bereikt bleek.

 

Vorm van de koersgrafiek

Probeer bijvoorbeeld goed te kijken naar de vorm van de koersgrafiek, aangezien u daar veel uit af kunt leiden. Ziet u een vlag, of wellicht een driehoek in de grafiek? Dan is het van belang om daar uw conclusies aan te verbinden en in of uit een aandeel te stappen. Ook de bekende hoofd- en schouder vorm is in dit opzicht interessant.

 

Weerstand herkennen

Binnen grafieken van aandelen is er onder andere sprake van een steun en een weerstand. Op het moment dat de markt al een paar keer naar beneden lijkt te zakken, maar een bepaalde grens niet doorbroken raakt spreken we van een steun. Probeert de markt juist omhoog door te breken, maar wil dat nog niet goed lukken? Dan is er sprake van een weerstand, die eerst doorbroken dient te worden om de prijs verder op te kunnen laten lopen.

 

RSI

De RSI staat voor Relatieve Sterkte Index en geeft op een uitstekende manier aan hoe sterk de huidige beweging van de koers is. Is er sprake van een sterke beweging? Dan is de kans groot dat deze nog even door zal zetten, waardoor het verstandig is om er naar te handelen.

 

MACD

De MACD staat voor het Moving Average Convergence Divergence, waarmee u de mogelijkheid heeft om een technische analyse van de koers uit te voeren. Men berekent het verschil tussen twee exponentiële moving averages, om op die manier een gemiddelde aan te geven. Houd er rekening mee dat u verschillende voortschrijdende gemiddelden kunt gebruiken om tot deze indicator te komen en dat men er sinds de beurscrash in 2000 vooral gebruik van maakt ter monitoring, in plaats van als analyse binnen de strategieën.

 

Voortschrijdend gemiddelde

U kunt er ook voor kiezen simpelweg een voortschrijdend gemiddelde te gebruiken, waarmee u de mogelijkheid heeft om iets verder te kijken dan de koers van dit moment. Het geeft mooi aan op welke manier de koers zich de laatste tijd ontwikkeld, waardoor u de mogelijkheid heeft om een trend te ontdekken. Is het op basis daarvan aannemelijk dat de koers verder door zal stijgen? Dan is het uiteraard een goed idee om een investering in het aandeel te doen.

 

Bollinger Bands

Ook de Bollinger Bands kunnen u op een mooie manier aangeven of er sprake is van een stabiele koers, of dat er juist veel beweging in zit. De hoge mate van volatiliteit is interessant indien u op de korte termijn wenst te handelen. Wilt u liever op de lange termijn beleggen en bent u vooral op zoek naar een aandeel dat een stabiele waarde kent? Dan is het een goed idee om op zoek te gaan naar een koers waarbij de Bollinger Bands wat dichter bij elkaar liggen.

 

Visuele analyse

Een van de belangrijkste tips met betrekking tot de technische analyse is het zorgen voor een visuele analyse. Probeer goed naar de grafiek voor u te kijken en eventueel gebruik te maken van de indicatoren. Deze indicatoren zijn echter niets meer dan een hulpmiddel om ervoor te zorgen dat u het visuele plaatje op de juiste manier kunt interpreteren. Probeer patronen te herkennen, om op die manier te voorspellen hoe bepaalde aandelen zich zullen ontwikkelen.

 

Combinatie met fundamentele analyse

Combineer de technische analyse die u heeft gedaan vervolgens met de fundamentele analyse, om ervoor te zorgen dat u een compleet beeld krijgt van de onderneming of het aandeel. Met de technische analyse kunt u patronen herkennen en een voorspelling doen over de ontwikkeling van het aandeel. Is de basis vanuit de fundamentele analyse in orde? Dan is de kans groot dat u een goede investering kunt doen, waarmee u op de korte of lange termijn koerswinst kunt behalen.