10 tips die bij het beleggen van pas komen

Beleggen is nooit hetzelfde. Zo is de quote “in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst” ook niet voor niets in het leven geroepen. Wel is het echter mogelijk om met bepaalde zaken rekening te houden wanneer u op de beurs aan het handelen bent. Dit artikel geeft u 10 verschillende tips met betrekking tot punten waar u tijdens het beleggen rekening mee kunt houden.

 

1. Denk simpel

Sommige beleggers proberen het onvoorspelbare te voorspellen. Hierin zullen zij dus ook nooit slagen. Richt u bij het beleggen vooral op bedrijven op instanties waar u zelf al iets vanaf weet. Zo staat u niet ineens voor onvoorziene verassingen en het is gemakkelijker om bepaalde koerswendingen in te schatten

 

2. Blijf realistisch

Zorg ervoor dat u een realistisch beeld heeft van het te behalen rendement. Tijdens het beleggen (vooral wanneer er met een hefboom wordt gewerkt) is het goed mogelijk om in korte periodes grote rendementen te behalen op uw inleg. Wees daarentegen wel reëel bij het stellen van doelstellingen. U moet echter wel rekening houden met heit feit dat een hoger rendement vaak gepaard gaat met een hoger risico.

 

3. Hou vast

Wees bereid om bepaalde posities voor een langere periode vast te houden. Het is namelijk niet nodig om per direct uw verlies te nemen. Het kan desondanks ook zo zijn dat de positie weer zal gaan stijgen. Vooral bij handelen op de korte termijn is het erg goed mogelijk dat een verliezende positie omgezet kan worden in een mooie winst.

 

4. Wees geconcentreerd

Laat u zich niet enkel leiden door de media. Het verspreiden van verschillende statistieken wil niet per definitie bepalen dat een bepaald aandeel zal stijgen of dalen. Het is (ook voor de economen) onmogelijk om van te voren te bepalen wat een aandeel zal gaan doen in de toekomst. Houdt hier dus rekening mee en loop niet blind achter de grote meute aan.

 

5. Blijf geïnformeerd

Wanneer u een aandeel koopt, hebt u een stukje van het bedrijf in uw bezit. U, als eigenaar, zal er dan ook voor moeten zorgen dat goed u goed geïnformeerd bent op de manier hoe het bedrijf handelt en hoe ze er momenteel voor staan. Dit kan bijvoorbeeld door het lezen van financiële rapportages

 

6. Vraag & aanbod

Aandelenkoersen stijgen en dalen. Een koers stijgt door een toename van de vraag. Wanneer een aandeel een stijgende koers kent, zullen er ook meer mensen aankopen. Vervolgens zullen mensen terughoudender worden met aankopen, gezien het feit dat ze verwachten dat de koers niet veel meer zal stijgen. De vraag zal wegvallen en de koers zal weer dalen. Zorg er altijd voor dat u opkomende partijen gaat herkennen zodat u mee kunt liften met de weg omhoog.

 

7. Neem verlies

Verliezen is nooit leuk. Toch is het belangrijk om af en toe uw verlies te nemen. Het is namelijk erg zonde als u al uw inleg kwijtraakt aan één enkele positie. Veel mensen nemen het aankooppunt van hun aandelen namelijk als referentiepunt. Hierbij bepalen ze voor zichzelf om niet te gaan verkopen voordat de prijs boven deze prijs is uitgekomen. Helaas werkt deze theorie niet bij beleggen en zult u ook met verlies te maken krijgen.

 

8. Behaalde resultaten

Resultaten uit het verleden geven vaak een bepaald beeld over wat er in de toekomst zal gaan gebeuren. Hier moet men zich natuurlijk niet op doodstaren, maar de resultaten kunnen nog altijd een als indicator voor de toekomst gaan dienen. Het vraag & aanbodprincipe speelt hier echter wel een belangrijke rol in; aandelen kunnen niet blijven stijgen/dalen.

 

9. Herken kwaliteit

Zoek bij het kiezen van aandelen altijd naar bedrijven waarvan u denkt dat deze op een goede, stabiele manier handelen. Kijk hierbij naar een eventueel concurrentievoordeel. Het kan namelijk zo maar gebeuren dat een vooruitstrevend bedrijf dat nu met een goed idee op de markt komt over een paar jaar grote(re) winsten gaat behalen.

 

10. Voldoende spreiding

Eén van de belangrijkste regels va het beleggen is spreiden, spreiden en nog eens spreiden. Op deze manier is het mogelijk om het verlies van positie A te compenseren met positie B. Hierbij kunt u denken aan het kopen van aandelen uit verschillende bedrijfstakken of het aanschaffen van aandelen met een minder fluctuerende waarde.