Zorg voor een zo productief mogelijke houding, door gebruik te maken van onze handige tips. Op die manier kunt u zeker zijn van een productieve dag, waarin u zoveel mogelijk gedaan krijgt als werknemer of zelfstandige.

 

Deel taken en zorg voor uitdaging

Deel taken met anderen om deze samen op te kunnen pakken, of een stok achter de deur te creëren die u stimuleert om harder door te werken. Zorg daarnaast voor een stukje uitdaging, bijvoorbeeld door u een deadline te stellen of een bepaald kwaliteitsniveau van uzelf te vragen. Daag uzelf uit, maar ga hier aan de andere kant niet te ver in en zorg dat u er samen met anderen op een praktische manier aan kunt werken.

 

Gebruik muziek en zet een timer

Gebruik muziek op het moment dat u taken op de automatische piloot uit wenst te voeren. Dit helpt u de tijd als het ware te vergeten en productief door te werken, zonder dat u zich af laat leiden door andere prikkels. Heeft u een bepaalde taak voor ogen waar een half uur of een andere periode voor staat? Zet een timer en probeer het werk in minder dan de gestelde tijd te doen. Lukt dit? Dat geeft enorm veel voldoening, waardoor u in de bespaarde tijd ook weer enthousiast aan de slag kunt.

 

Stoot af en stel uit

Probeer commissies en taken af te stoten waar u eigenlijk niets aan heeft of waar anderen beter in zijn. Bent u daadwerkelijk degene die op alle fronten vooraan dient te lopen en de verantwoordelijkheden dient te dragen, of zou u meer productief worden door taken af te stoten? Stel taken uit die niet direct van belang zijn, om meer ruimte te creëren voor alles dat dit wel is. Op die manier kunt u meer tijd vrijmaken voor wat er echt toe doet en ervoor zorgen dat u overal aan toe kunt komen.

 

TV-kijken en een logboek

Probeer het TV-kijken per dag tot een minimum te beperken, of kijk naar programma’s waar u daadwerkelijk wat ontspanning, kennis of amusement uit wilt halen. Gebruik de televisie op een praktische manier, niet om de tijd te doden. Kies in plaats daarvan voor een goed boek of een andere activiteit waarmee u meer productief bent. Houd dagelijks een logboek bij om de gehele 24 uur bij te houden wat u heeft gedaan en hoe dit u hielp om productief aan de slag te gaan. Lees achteraf terug waar u winst had kunnen behalen.

 

Moed verzamelen en sporten

Probeer zoveel mogelijk moed te verzamelen voor de taken waar u tegen opziet, om vervolgens te beginnen met de taak waarvoor u de meeste vrees heeft. Is deze achter de rug? Dan bent u de rest van de dag een stuk productiever en kunt u rekenen op een maximale productiviteit. Probeer bovendien voldoende te sporten. Dit zorgt voor een goede conditie en sterke spieren, maar draagt ook bij aan uw vitaliteit. Sportieve werknemers en zelfstandigen zijn beter in staat om productief te werken en het maximale uit zichzelf te halen, dus begin met hardlopen of fiets voortaan naar uw werk.