RentabiliteitAls je wat spaargeld hebt dan doe je er goed aan om hier rendement op te gaan maken. Als je niets met je geld doet dan zal het, door de inflatie, alleen maar minder waard worden. De rente welke banken tegenwoordig op spaarrekeningen geven is zo laag dat dit de inflatie niet meer compenseert. Als je je geld op een spaarrekening zet dan ga je daar feitelijk op achteruit. Over een jaar zal je minder van dat geld kunnen kopen ondanks de rente welke je ontvangt.

Wil je rendement op je vermogen maken dan kom je al snel uit op beleggen. Het voordeel van beleggen is dat je veel meer rendement kan maken dan je aan rente op een spaarrekening krijgt. Daar staat echter wel een groot nadeel tegenover: je vermogen kan ook minder worden. Als je als beginner gaat beleggen is het daarom van belang dat je eerst de nodige kennis op doet. In dit artikel zullen we je een aantal tips geven welke je als beginnende belegger op weg kunnen helpen, onze beleggen voor beginners tips.

 

Spreid je risico’s

Als je beleggen zegt dan denk je aan aandelen. Maar je kunt in veel meer zaken beleggen dan alleen maar in aandelen. Hiermee spreid je je risico’s. Waarin je zoal kunt beleggen behandelen we verderop in dit artikel.

Het belangrijkste bij beleggen is dat je geen verlies maakt. Met beleggen kan je net zo makkelijk 10% rendement per jaar maken maar met hetzelfde gemak kan je ook 10% per jaar verlies maken. En verlies maken wil je ten alle tijden voorkomen. Het is namelijk heel moeilijk om verliezen goed te maken. Om een extreem voorbeeld te geven: als je een aandeel voor 10 euro koopt en deze daalt naar 5 euro dan heb je 50% verlies. Om je verlies goed te maken zal het aandeel echter 100% moeten stijgen om van 5 euro weer terug op 10 euro te komen.

Om te voorkomen dat je al je geld in een aandeel hebt zitten wat achteraf gezien een slecht presterend aandeel blijkt te zijn is het nodig om je beleggingen te spreiden. Dit doe je door je geld te beleggen in verschillende aandelen. Ervaren beleggers zorgen er hierbij voor dat zij een spreiding hebben over verschillende sectoren. Als je je geld belegt in bijvoorbeeld 10 verschillende oliemaatschappijen dan kan je niet spreken over een goede spreiding. Als de olieprijs daalt dan zullen de beurskoersen van alle oliemaatschappijen dalen. Je zal moeten beleggen in een oliemaatschappij, een bank, een verzekeraar, een technologisch bedrijf, een farmaceut enz. Voor iedere sector kies je het bedrijf uit waarvan je denkt dat deze het beste in deze sector zal presteren.

Als je veel vertrouwen in een sector hebt dan kan je er voor kiezen om meer dan één fondsen uit deze sector in je aandelenportefeuille op te nemen of door een bepaald fonds een grotere weging in je portefeuille te geven.

 

Aandelenfondsen, ideaal voor de beginnende belegger

Nu is het als beginner natuurlijk lastig om zelf onderzoek te gaan doen naar welke bedrijven binnen een bepaalde sector goed zijn en welke minder. Daarom zijn voor beginnende beleggers aandelenfondsen een uitkomst. In het aandelenfonds zijn allemaal verschillende aandelen opgenomen welke geselecteerd zijn door professionals. Er zijn verschillende soorten aandelenfondsen te koop, fondsen welke beleggen in een bepaalde sector, fondsen welke beleggen in een bepaalde regio en fondsen welke een bepaalde index volgen. Door je geld te beleggen in verschillende fondsen bereik je een goede spreiding van de risico’s. Zo kan je bijvoorbeeld een aandelenfonds kopen welke belegt in de biotechnologie, zonne-energie, verzekeraars, banken, China, Brazilië, de VS, de AEX index, de Dow Jones index enz.

 

Niet alleen aandelen

Als je je geld wilt beleggen dan zijn er naast aandelen nog voldoende alternatieven. Door van deze alternatieven gebruik te maken spreid je je risico’s beter. Aandelenmarkten kunnen als geheel omlaag gaan, dit hebben we vrij recent nog gezien tijdens de kredietcrisis van 2008. Het maakte toen weinig uit in welke aandelen je zat, vrijwel ieder aandeel daalde toen behoorlijk, de één meer dan de ander. Zo kan je bijvoorbeeld beleggen in obligaties, grondstoffen en edelmetalen.

Als je obligaties koopt dan verstrek je eigenlijk een lening aan de gene die de obligatie uitgeeft. Je ontvangt dan een rente. Je kunt obligaties kopen welke door overheden worden uitgegeven of door bedrijven. Staatsobligaties keren doorgaans een lage rente uit, daar staat tegenover dat de risico’s laag zijn. Een land zal niet zo snel failliet gaan als een bedrijf. Als je een staatsobligatie koopt van een land met een sterke economie zoals Duitsland dan krijg je een lage rente, als een staatsobligatie koopt van een land met een zwakkere economie zoals Spanje dan ontvang je een hogere rente.

Als je een obligatie koopt welke wordt uitgegeven door een bedrijf dan ontvang je doorgaans een hogere rente als bij obligaties van landen. De hoogte van de rente hangt af van hoe sterk de balans is van het bedrijf welke de obligatie uitgeeft. Hoe groter het risico hoe hoger de rente. Door in obligatiefondsen te beleggen zorg je voor spreiding en verklein je de risico’s.

Een andere populaire vorm van beleggen is het beleggen in edelmetalen zoals goud en zilver. Het is niet echt praktisch om thuis een goudstaaf in een kluis op te slaan, daarom kan je beleggen in fondsen welke de goudprijs volgen. Je kan ook beleggen in fondsen welke beleggen in de aandelen van bedrijven welke goud delven.

Door naast aandelen ook te beleggen in obligaties en edelmetalen zorg je voor een goede spreiding. Het is vaak zo dat als aandelenmarkten het slecht doen dat de obligaties en edelmetalen het beter doen, waardoor je door deze spreiding de verliezen op de aandelen goed kan maken.

 

Een lange termijn visie

Eén van de belangrijkste dingen bij beleggen in een lange termijn horizon. Als je nu wat geld over hebt terwijl je weet dat je het over een jaar nodig gaat hebben voor een grote uitgave dan is het doorgaans niet verstandig om dat geld in aandelen te gaan beleggen. Gezien over een korte periode kunnen de waarden van aandelen erg fluctueren terwijl aandelen op de lange termijn het altijd wel goed doen.