Zal er een beurscrash plaats gaan vinden?Komt er een beurscrash aan

Er is een zorgwekkende ontwikkeling gaande! De beurs en dan vooral die van de VS (Dow Jones, Nasdaq en S&P500) vertonen grote stijgingen en breken record na record. Het gaat vooral er goed in de VS. Dit land loopt meestal voorop als het gaat over grote stijgingen en dalingen op de beurs. Kijk maar naar de beurscrash van 2007/2008.

In Europa is het de afgelopen jaren ook redelijk goed gegaan op de beurs (ookal blijven we achter op de VS). Een belangrijk gedeelte van de groei op de beurs is gebaseerd op beslissingen die de FED en de ECB hebben genomen. De ‘’fundamentals’’ liegen er niet om en de beurs zou dan ook eigenlijk helemaal niet een zodanig verloop moeten hebben vertoond de afgelopen jaren.

Wees gewaarschuwd!

 

De ontwikkelingen uitgelegd

De laatste grote crash vond plaats in 2007/2008. De val van Lehman Brothers had grote gevolgen voor de Amerikaanse beurs en uiteindelijk had het dit ook op de Europese beurzen. In 2011 en 2012 ontstonden er ook in Europa grotere problemen door de schuldenberg die landen zoals Griekenland, Spanje en Italië hadden. Al met al waren de afgelopen jaren niet echt positief te noemen. In 2013 en 2014 stabiliseerde deze problemen, maar de economie bleef wel “kwakkelen” en er bestond dan ook geen grote groei meer.

Als er naar de beurs wordt gekeken, is er een volledig ander verhaal te vertellen. Op maart 2009 werd het dieptepunt bereikt, maar sindsdien stijgt de beurs en in de VS worden er zelfs records gebroken. De beurs in de VS doet het daar beter dan ooit, terwijl er nog voldoende problemen bestaan. Eén van de grootste problemen is de grote schuldenberg die vele landen (waaronder de VS) hebben. Neem dan ook vooral een kijkje op de US Debt Clock, het is hier mogelijk om de schulden van de VS te bekijken.

In Europa zijn er ook talloze landen die over een veel te hoge schuld bezitten en het kost deze landen dan ook erg veel om de rente over deze schulden te betalen, zowel de FED en de ECB weten dit. De inflatie is de laatste tijd flink afgenomen en om inflatie aan te wakkeren en om de rente over de schulden zo laag mogelijk te houden, pompen de FED en de ECB geld in het systeem en houden ze de rente laag. De afgelopen jaren heeft de FED dit vooral gedaan, nu lijkt het erop dat Europa ook aan de beurt is. Centrale banken doen er alles aan om de rente zo laag mogelijk te houden en dit heeft nu dus ook zijn gevolgen voor de spaarrente en de hypotheekrente.

 

Verwachtingen

Momenteel is de situatie niet verbeterd ten opzichte van de jaren 2007/2008. Het belangrijkste is het terugdringen van de schulden en dat is tot nu toe nog niet gelukt. Het lijkt er ook op dat dit de komende jaren niet gaat lukken. Griekenland, Spanje, Cyprus, Italië, etc.. Dit zijn maar een paar voorbeelden van landen die er niet goed voorstaan. Ook in Nederland zelf gaat het niet al te goed ten opzichte van vroeger. Er bestaat geen grote economische groei meer en het begrotingstekort is dan ook moeilijk om weg te werken.

Als belegger is het van groot belang om er dan ook rekening mee te houden dat er binnen enige tijd weer een nieuwe grote crash gaat komen. Wanneer de maatregelen van de FED en de ECB geen invloed meer hebben, zal er een erg moeilijk tijd aan gaan komen en hier moet u dan ook goed op voorbereid zijn.

Tip: Volgens ons is het niet de vraag of de beurs gaat crashen, maar wanneer de beurs gaat crashen!

 

Wat moet u doen?

Wat moet u doen wanneer de volgende crash plaatsvind? Allereerst is het van belang om van te voren al wat zekerheden te hebben opgebouwd. Een afgelost huis, een flinke spaarrekening, geen schulden, een gespreide portefeuille aan beleggingen, waarbij u ook in grondstoffen en vastgoed zit. Dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, omdat we niet allemaal over deze financiële middelen beschikken. Het is dan verstandig om in ieder geval over een goede opleiding en een zeker baan te beschikken (vast contract).

Het is ook mogelijk om in te spelen op de nieuwe crash. Dit kan door short te gaan op verschillende beleggingsproducten, zoals bijvoorbeeld de ING bank. Banken hebben het in tijden van crisis vaak het moeilijkste. Verdiep u dan ook in de beleggingswereld en zorg ervoor dat u weet wat short gaan inhoudt. Bij een broker zoals Plus500 is het erg makkelijk om short te gaan en u hier aanmelden is dan ook zeker geen verkeerd idee!

Begin hier direct bij Plus500 en speel in op de volgende crash!