Krijg uitleg over alles m.b.t. geld verdienen!Uitleg krijgen

Over de mail komen er continu talloze vragen binnen. Deze gaan vaak over verschillende begrippen m.b.t. geld verdienen en beleggen. Om een aantal begrippen en vragen voor iedereen duidelijk te maken hebben wij ervoor gekozen om deze vragen en antwoorden in deze categorie te plaatsen. Want wat zijn ETF’s? Wat zijn CFD’s? Wat is long en short? En hoe zit het nou precies met het hefboomeffect?

In deze categorie staan deze vragen met elke keer de concrete antwoorden erop! Op deze manier hopen wij alle vragen goed te kunnen beantwoorden, zodat u als belegger direct aan de slag kunt en verder kunt gaan met het succesvol worden op de beurs!

 

Begrippenlijst

Begrip Betekenis
AEX-index Amsterdam Exchanges Index. Dit is een gemiddelde van koersen van de 25 veel verhandelde ondernemingen op de effectenbeurs van Euronext in Nederland. De regel geldt: Hoe meer een bedrijf waard is, hoe zwaarder het meetelt in de index.
Bear-market Term voor een markt waarin de koersen over een breed front dalen.
Beleggen Geld uitzetten tegen een vergoeding, zoals rente of dividend
Beurswaarde Het aantal uitstaande aandelen vermenigvuldigd met de actuele beurskoers. Beurswaarde is hetzelfde als marktkapitalisatie.
Broker Een organisatie die bemiddeld tussen het kopen en verkopen van effecten. De broker vraagt een vorm van vergoeding of commissie hiervoor. Plus500 is dus ook een broker.
Bull-market Term voor een positief gestemde markt waarin de koersen over een breed front stijgen.
Correctie Als er na een periode van licht of sterke stijging een terugval plaatsvind m.b.t. de beurskoersen. Dit is een erg belangrijk effect in de beleggingswereld.
ECB Europese Centrale Bank. Het hoogste bestuursorgaan van de europese unie als het gaat over financiële zaken
FED Federal Reserve Board. Het hoogste bestuursorgaan van de Amerikaanse Centrale Bank
Hefboomeffect Ook wel leverage. Uw vermogen wordt bij handelen met een bepaald percentage of graad vergroot. Bij Plus500 betekent dit meer koopkracht. Maar u kunt nooit meer verliezen dan uw inzet!
Institutionele belegger Grote, niet-particuliere beleggers zoals pensioenfondsen en beleggingsmaatschappijen. Het tegenovergestelde hiervan is de particuliere belegger.
Koers-winstverhouding Een cijfer dat de verhouding tussen de koers van een aandeel en de nettowinst per aandeel uitdrukt. Wanneer de koers van een aandeel €100 bedraagt en de winst per aandeel €25, dan is de koers-winstverhouding €4.
Liquiditeit De mate waarin een bedrijf op de korte termijn aan zijn verplichtingen kan voldoen.
Long Speculeren op een stijging van de beurs. Bijna elke particulier die begint doet dit op deze manier. Hij/zij koopt aandelen voor een langere termijn en verwacht een stijging.
Margin-call Bij een flink verlies van uw vermogen bij een bepaalde order, zal de broker uw positie automatisch sluiten. Dit kunt u in veel gevallen echt wel zelf aangeven.
Outperformer Het aandeel of beleggingsproduct die duidelijk beter presteert of het beter doet dan andere aandelen in een fonds of index.
Portefeuille Is een verzameling van al uw aandelen, obligaties of andere effecten die u in uw bezit heeft.
Rendement De opbrengst of winst van een belegging of investering over een bepaalde periode.
Short Speculeren op een daling van de beurs. Gevorderde beleggers richten zich hier ook op. Hij/zij kan met behulp van de broker geld verdienen bij een dalende koers.
Solvabiliteit De mate waarin een bedrijf op de lange termijn aan zijn verplichtingen kan voldoen
Spread Het verschil tussen de koers en de intrinsieke waarde.
Stop-limiet Beschermen van winst door een grens aan te geven waar de order automatisch wordt erkocht. Stel u heeft €500,- winst, dan zou het niet mooi zijn als u terugvalt naar bijv. €300,- verlies. Dek uzelf dus in door de stop-limiet in te stellen waarbij u bijv. met €200,- winst eruit gaat.
Stop-loss Beschermen tegen verlies door een grens aan te geven waar de order automatisch wordt verkocht. Stel u heeft €500,- verlies, dan zou het niet mooi zijn als u terugvalt naar bijv. €3000,- verlies (dit is uw hele inleg). Zorg ervoor dat u dus niet het gehele bedrag verliest door één order.
Trend Als een beleggingsproduct zich gedurende een langere tijd in een bepaalde richting beweegt is er een trend. Als u de trend ziet kunt u hier uiteraard goed van profiteren.
Underperformer Het aandeel of beleggingsproduct die duidelijk slechter presteerd of het slechter doet dan andere aandelen in een fonds of index.
Volatiliteit Beweeglijkheid van een koers of effect. Een hoge volatiliteit betekent dat de koers van een fonds sterk stijgt en daalt binnen een relatief korte periode. Dit heeft te maken met de vraag en aanbod van de bepaalde koers.
Yield Het uitbetaalde inkomen uit een belegging uitgedrukt in een percentage. Dit kan bestaan uit dividend of rente. In het geval van een uitgekeerd dividend wordt er ook wel gesproken over dividendrendement.