Wat is de bid-ask spread?

De bid-ask spread zorgt ervoor dat er handel zit in de aan- en verkoop van bijvoorbeeld aandelen. We komen de spread ook tegen op het moment dat we geld gaan wisselen, aangezien het ervoor zorgt dat de handelaar een klein percentage van het bedrag verdient. De bid- en askprice van één van de partijen noemen we ook wel de quote. Indien u als koper akkoord gaat met de askprice of u als bezitter akkoord gaat met het bid komt er een transactie tot stand.

 

Voor- en nadeel van kostenmethode?

De bid-ask spread brengt natuurlijk zowel voor- als nadelen met zich mee, waardoor het van belang is om die goed tegen elkaar af te wegen. Het voordeel van deze methode is dat de prijs eenvoudig kan worden aangepast op basis van de liquiditeit van de markt waarin u wilt handelen. Aan de andere kant zijn de kosten relatief hoog wanneer u veel wenst te handelen en u dit doet met aandelen van lage waarde. De bid-ask spread is relatief gezien dan over het algemeen wat groter.

Houd er bovendien rekening mee dat de bid-ask spread ervoor zorgt dat u samen met de andere partij tot een overeenkomst kunt komen, op basis van de vraag en het aanbod. Wilt u een bepaalde koers aankopen, omdat u denkt dat er winst in zit? Dan is het verstandig om de bid-ask spread te betalen en er op die manier voor te zorgen dat u vervolgens een koerswinst kunt gaan maken. Uiteraard dient u allereerst de bid-ask spread terug te verdienen om vervolgens  nette te verdienen aan de transactie.

 

Welke kosten brengt Plus500 met zich mee?

Plus500 is een bekende online broker, die ervoor zorgt dat u op een eenvoudige manier in aandelen en andere koersen kunt handelen. U heeft de mogelijkheid om (al dan niet met leverage) koersen aan te kopen, waar u vervolgens een koerswinst mee kunt maken. U betaalt de bid-ask spread, waardoor men er bij Plus500 ook wat aan over zal houden. Het is verstandig om voldoende te handelen, maar de koersen aan de andere kant vast te houden om een overmatige bid-ask spread te voorkomen. Zorg wat dat betreft voor een goede balans, zodat u de kosten in ieder geval niet te hoog op laat lopen.

 

Hoe hoog zijn de kosten?

De kosten bedragen over het algemeen maar een klein percentage van de daadwerkelijke transactie. Dit zorgt ervoor dat de bid-ask spread bijvoorbeeld enkele procenten van het bruto rendement af zal snoepen. Slaagt u er in korte tijd in om een rendement van 10% of meer te maken? Dan vallen de kosten in het niet, waardoor het de moeite meer dan waard is om regelmatig een transactie uit te voeren en de bid-ask spread  te betalen. Houd er aan de andere kant mee dat u netto pas winst maakt nadat u de spread terug heeft weten te verdienen, aangezien dit een vorm van kosten is.