Wat is long en short gaan?

Het beleggen op de beurs kan op twee manieren. Er kan worden gekozen voor long en er kan worden gekozen voor short. Het onderscheid hierin moet u als belegger echt weten, als u dit niet weet kunt u bij uw eerste positie daar al wel snel achterkomen, het is echter toch verstandig om direct door te hebben wat long en short nu precies inhoudt. Want hoe zit het nou precies? Long vs short…beide manieren van beleggen worden nogal eens door elkaar gehaald. Zonde want het is heel eenvoudig en simpel!

 

Long = kopen

Long betekent simpelweg het kopen van een beleggingsproduct zoals een aandeel, valuta’s, grondstoffen of indexen bijvoorbeeld. U maakt dan winsten wanneer de beurs stijgt. Long gaan is dus ook niks anders dan daadwerkelijk het kopen van een beleggingsproduct. Dit zijn de meeste beleggers gewend en meestal is er ook alleen maar de optie om long te gaan en dus beleggingsproducten te kopen.

 

Short = verkopen

Short betekent simpelweg dat er beleggingsproducten kunnen worden verkocht. Deze manier van beleggen is eigenlijk uniek in de beleggingswereld en de meeste beleggers kennen deze manier van beleggen dus ook helemaal niet. Dit is ontzettend jammer, er kan tenslotte wel veel geld worden verdiend met het short gaan van beleggingsproducten.

Long en short gaan komt eigenlijk vooral voor bij CFD’s en niet elke reguliere broker heeft deze mogelijkheid. Vooral het short gaan is dus uniek. Bij het long en short gaan wordt er gehandeld in de onderliggende waarde van de koers. In beide gevallen bezit u dus niet echt daadwerkelijke product. U moet dus heel goed beseffen dat short gaan een simpele vorm van beleggen is die vaak wordt toegepast door professionele beleggers.

Short gaan is iets dat ikzelf ook erg vaak doe. Wanneer het slecht gaat op de beus kunt u geld verdienen!