Wat zijn stop orders en wat heeft u hieraan als actieve belegger?

De stop order is een order die de opdracht geeft tot aankoop of verkoop van beleggingsproducten. Er wordt hierbij rekening gehouden met het feit dat de koers een bepaald prijsniveau moet behalen. Dit prijsniveau is cruciaal om te stop order ook daadwerkelijk te plaatsen en uit te laten voeren. Het grote voordeel van stop orders is dat u het beleggen eigenlijk volledig kan laten automatiseren. Op deze pagina zijn dan ook een aantal voorbeelden te vinden die betrekking hebben op de stop loss order en de stop limiet order!

Voor de stop order zijn er twee mogelijkheden:

  • Stop loss order;
  • Stop limiet order

Bij het openen van een nieuwe positie is er de mogelijkheid om automatisch een beleggingsproduct te kopen. Dit kan via het veld ”automatisch kopen/verkopen wanneer de prijs is”. Wanneer u de nieuwe positie instelt is het ook mogelijk om direct al in te stellen bij welk bedrag u de positie met winst of met verlies sluit. Hierdoor kunt u het beleggen dus eigenlijk volledig automatisch laten verlopen!

Als u de positie eenmaal heeft is er veel mogelijk met de stop loss en stop limieten. Bij Plus500 kunnen beide mogelijkheden worden geselecteerd. U kunt uw verlies beperken door de stop loss in te stellen. De stop loss geldt dus voor de onderkant van de prijs en de onderkant van de positie hierbij. Het tegenovergestelde is mogelijk met stop limieten. U kunt aangeven bij welke koers u een positie wilt afsluiten. Zowel de stop loss als de stop limiet zijn dus erg handige instrumenten. Stel u moet even weg of stel u wilt perse bij een bepaalde koers de positie sluiten, dan kan er dus automatisch worden gekozen voor het sluiten van de positie!

Professionele beleggers maken ontzettend veel gebruik van de stop orders en er zijn dan recentelijk ook een aantal beurscrashes geweest die als gevolg hiervan zijn ontstaan. Ik adviseer u zeker om ook goed gebruik te maken van stop orders!