Wat is het hefboomeffect en wat zijn hier de voor- en nadelen van?

Het hefboomeffect houdt in dat er de mogelijkheid is om met een kleine investering meer koopkracht te krijgen. Bij Plus500 krijgt u €10.000,- koopkracht voor een inleg van €200,-. De hefboom is hier dus maximaal 50. het grote voordeel van een hefboom is dat er minder hoeft te worden geïnvesteerd om alsnog veel te kunnen kopen!

Ik maak zelf ook gebruik van een hefboomeffect bij het handelen. Het is eenvoudig te gebruiken en wordt bij veel broker zelfs automatisch toegepast, zo ook bij Plus500. Doordat er minder geld hoeft te worden geïnvesteerd is het voor veel beleggers veel makkelijker om ook echt te beginnen met handelen. Het is belangrijk om te onthouden dat er bij het handelen met een hefboomeffect geen gekke dingen gebeuren (tenminste niet bij Plus500). Sommige beleggers zijn bang dat er bijvoorbeeld schulden kunnen ontstaan, dit is zeker niet het geval! Het handelen met beleggen is precies hetzelfde als normaal, alleen is het dus zo dat er dus meer koopkracht ontstaat!

 

De voordelen en nadelen van het hefboomeffect

Zoals al eerder genoemd zorgt het hefboomeffect ervoor dat u dus meer koopkracht krijgt met uw geïnvesteerde geld. Het is daarnaast wel ontzettend belangrijk om te beseffen dat zowel winsten als verliezen worden vergroot door deze manier van beleggen. Hierdoor ontstaat er dus een situatie waarin u sneller veel geld kunt verdienen (als u slim bent) of juist sneller geld kunt verliezen (als u nog niet zo goed bent met het beleggen op de beurs). Het is dus belangrijk om een goede strategie te hebben die ervoor zorgt dat u ook echt goede winsten kunt gaan behalen!

 

Door met de hefboom te werken zullen zowel de winsten als de verliezen uitvergroot worden. Zonder een stoploss kan uw margin dus zeer snel opgebruikt zijn, waardoor al uw posities zullen afgesloten worden.