Wat zijn aandelen nou eigenlijk precies?

Pas geleden kreeg ik een vraag van een beginnende belegger, hij vroeg: ‘’wat zijn aandelen?’’ Om hier goed antwoord op te kunnen geven heb ik een lange mail teruggestuurd met de definitie vanuit wikipedia, maar ik heb hem vooral ook veel informatie gegeven over de manier waarop er winsten kunnen worden behaald met aandelen.

 

Wat zijn aandelen?

’Een aandeel is een waardepapier dat een aantal rechten met betrekking tot een vennootschap geeft. Alle aandeelhouders samen kunnen economisch gezien als eigenaren van de vennootschap worden beschouwd, hoewel ze dat strikt juridisch gezien niet zijn. Een aandeel geeft zeggenschap in de onderneming en men kan winstuitkeringen in de vorm van dividend ontvangen. Een aandeel kan verhandelbaar zijn op een effectenbeurs, maar dit is niet noodzakelijk.’’ (Bron wikipedia)

Het antwoord op de vraag: ‘’wat zijn aandelen?’’ is eigenlijk vrij simpel, het is een stukje van een bedrijf dat uitgegeven wordt. Bij dit stukje in de vorm van een waardepapier horen een aantal rechten zoals zeggenschap en winstuitkeringen.

Het weten wat de betekenis van een aandeel is, is erg belangrijk. Het antwoord op de vraag: wat zijn aandelen? is dit dus zeker ook. Bij het beleggen en investeren, moet er een goed besef zijn dat de waarde van een aandeel bestaat uit meerdere factoren. Hierbij gaat het om de waarde en gezondheid van een bedrijf. Daarnaast is het vertrouwen in het bedrijf vooral belangrijk. Vraag en aanbod bepalen altijd de waarde van een aandeel of welk beleggingsproduct dan ook.

Bij de vraag: ‘’wat zijn aandelen?’’ is het vertrouwen dus erg belangrijk. Wanneer de massa ervoor kiest om geen vertrouwen meer te hebben in een aandeel en het bijbehorende bedrijf, zal de koers enorm dalen. Allerlei omgevingsfactoren zoals de wereldwijde economie en de politiek etc. spelen ook een grote rol bij de waarde van een bedrijf en de aandelen hiervan.

 

Hoe verdienen met aandelen?

Elk aandeel schommelt dus door vraag een aanbod. De koers van een aandeel is dus altijd in beweging. Door deze schommelingen kunnen alle investeerders/beleggers de producten kopen of verkopen. Het ideale zou zijn, dat u als investeerder een aandeel op het laagste punt koopt. Vervolgens kan u dan na een korte termijn al het aandeel weer met veel winst voor een hogere prijs verkopen.

Grafieken en indicatoren helpen veel bij het analyseren van de koers van een aandeel. Dit analyseren heet de technische analyse. Naast de technische analyse, bestaat er ook nog de fundamentele analyse. Bij de fundamentele analyse wordt er gekeken naar de echte waarde van het bedrijf. De winsten die worden gemaakt, de liquide middelen enz. zijn hierin erg belangrijk. Bij de fundamentele analyse gaat het dus vooral om de echte resultaten van het bedrijf.

Een goede analyse zorgt ervoor dat het behalen van winsten met aandelen goed mogelijk is. Hierbij zijn beide analyses dus erg belangrijk. Met aandelen kunnen er als u het goed doet vele winsten worden behaald!

 

Waar aandelen kopen?

Het kopen van aandelen kan vervolgens bij een broker. Er zijn vele brokers die ook vele verschillen hebben als het gaat over de kosten bij transacties enz. Ikzelf maak gebruik van de broker Plus500. Deze broker geeft de mogelijkheid om te handelen met een hefboom. Hierdoor kunnen zowel winsten als verliezen veel sneller worden behaald dan bij een normale broker. De broker Plus500 is volgens mij dan ook een grote aanrader om te zorgen voor stabiele en goede winsten op de korte, maar zeker ook op de lange termijn!

 

Ik hoop dat de vraag: ‘’wat zijn aandelen?’’ duidelijk is beantwoord. Er zijn hoe dan ook erg veel manieren om winsten te behalen met aandelen. Dit is voor uw portemonnee dan ook het beste dat u kunt doen. Het besef van het antwoord op de vraag: ”’wat zijn aandelen?” is voor uzelf een goed basisprincipe om te onthouden.