Wat zijn obligaties eigenlijk?

Veel mensen willen dit weten wanneer ze op het punt staan om te gaan beleggen in obligaties. Wanneer je het antwoord op ‘wat zijn obligaties?’ weet, zal er een deur voor je opengaan. Wat zijn obligaties nu precies en wanneer komen ze van pas? Wanneer moet je je afvragen wat zijn obligaties? Allemaal dingen die je na het lezen van dit artikel precies zult weten. Lees snel verder, want dan weet jij het ook. Dus, wat zijn obligaties precies?

 

Wat zijn obligaties volgens de definitie?

Je zult het wellicht niet in één keer begrijpen, daarom wordt de vraag ‘wat zijn obligaties?’ stapje voor stapje behandeld. Wat zijn obligaties? Te beginnen bij het feit dat het leningen zijn, die vanuit de overheid en bedrijven komen. Ter illustratie op de vraag ‘wat zijn obligaties?’, kun je geld uitlenen aan de Duitse of Franse overheid, maar je kunt ook geld uitlenen aan Philips. Wanneer een obligatie een AAA rating heeft, kun je uitgaan van een belegging die veilig en behoedzaam is. De vraag ‘wat zijn obligaties?’ is hiermee al in lijnen beantwoord.

 

Laten beleggen of zelf aan de slag met de vraag: wat zijn obligaties?

Natuurlijk, wanneer je wilt weten: wat zijn obligaties? kun je jouw vermogen laten beleggen, al kun je het ook zelf doen. Bedrijven als Alex helpen je graag op weg door jouw vermogen te beleggen, wanneer je op zoek bent naar alles wat met ‘wat zijn obligaties?’ te maken heeft. Zij beheren je vermogen en beleggen het actief, waardoor je hopelijk geld over kunt gaan houden. Natuurlijk is hier nog niet alles mee gezegd, want wanneer het zo eenvoudig zou zijn om te antwoorden op: ‘wat zijn obligaties?’ dan zouden heel veel mensen reeds veel eerder aan de bel getrokken hebben. Daarom moet je op zoek gaan.

 

Wat zijn obligaties waard en hoe kom je eraan?

Op de beurskoers is het altijd mogelijk om je antwoord op ‘wat zijn obligaties?’ tegen te komen. Iedere obligatie is genoteerd op de beurs, dus je kunt ook inspelen op veranderingen die op de beurs plaats kunnen vinden. Wat zijn obligaties nu waard? Stel, je koopt een obligatie wanneer deze een lage beurskoers heeft, en je wacht net zo lang tot deze een hoge beurskoers heeft, kun je jouw obligatie weer verkopen. Omdat het een lening is, ontvang je tevens couponrente over jouw vermogen. Hiermee wordt de vraag ‘Wat zijn obligaties?’ alleen nog maar leuker.

Een obligatie kun je afstemmen bij de Nederlandse Staat. Je leent je geld hieraan uit. Je zorgt er hierbij wel voor dat er een termijn wordt afgesproken. Wanneer deze bijvoorbeeld tien jaar bedraagt, beschikt de Nederlandse Staat tien jaar lang over jouw geld, maar na deze looptijd krijg je jouw obligatie terug, terwijl hier nog couponrente bij wordt opgeteld.

 

Wat zijn obligaties en hoe koop je ze?

Een nog belangrijker aspect van het ‘wat zijn obligaties?’ proces is het kopen van de obligaties. Allereerst moet je aandacht schenken aan de couponrente, waarvan jij zult gaan profiteren. Let goed op wanneer deze aan jou wordt uitgekeerd. Dit geldt natuurlijk ook voor het verkopen van de obligatie. Wat zijn obligaties? kan moeilijk gemaakt worden, maar niet als je overal aandacht aan schenkt.

Een voorbeeld is dat je couponrente eens per wordt uitgekeerd. Bij het kopen van een obligatie betaal je de beurskoers, maar ook de opgelopen couponrente sinds de laatste uitkering. Bij verkoop krijgt deze twee juist. Zo eenvoudig is de vraag ‘wat zijn obligaties?’ dan ook wel weer. De waarde van jouw obligatie komt op het volgende neer: de beurskoers wordt opgeteld bij de opgelopen rente. En daarmee is dat onderdeel van de vraag ‘wat zijn obligaties?’ ook alweer beantwoord. Je merkt dus dat ‘wat zijn obligaties?’ vrij goed te begrijpen valt, zolang je alles rustig bekijkt. Hou overzicht voor jezelf door alles bij het kopen van de obligaties nog eens rustig te bekijken en over te lezen. Op die manier weet je voor jezelf dat de vraag ‘wat zijn obligaties?’ voor jou zo goed mogelijk kan uitpakken.

 

Mijd risico’s en handel met verstand

Beleggen in obligaties is dan ook helemaal niet zo een ingewikkeld proces. Het gaat er om dat jij niet veel risico neemt. Een probleem kan veroorzaakt worden doordat het bedrijf, waar jij je geld aan hebt geleend, in financiële problemen geraakt. In dat geval loop jij het risico dat dit bedrijf de rente en/of lening niet afbetaald, hoewel jij hier niets aan kunt doen. Wat zijn obligaties dan nog waard? In principe nog wel veel, maar het probleem is dan dat je je geld niet of nauwelijks terug kunt zien op korte termijn. Dat is dan ook de reden dat het van cruciaal belang is om in de gaten te houden hoe je de risico’s kunt mijden. Met je verstand handelen is dus van groot belang.