Wat zijn opties precies?

Het is lastig te definiëren, maar toch cruciaal om te weten voor iedere belegger. Je stelt jezelf de vraag ‘Wat zijn opties?’ wanneer je reeds in de wereld van het beleggen zit maar hier nog dieper op in wilt gaan. Beleggen in opties houdt in dat je het recht koopt om een bepaalde onderliggende waarde te verkopen of kopen voor een specifieke prijs. De vraag ‘Wat zijn opties?’ is hier op grote schaal mee beantwoord, maar je weet nu nog lang niet alles van wat je zou moeten weten. Dus, wat zijn opties als je van plan bent om te gaan beleggen?

 

Wat zijn opties en waar hangt de prijs vanaf?

Wat zijn opties, het is niet heel eenvoudig te verklaren, omdat er veel zaken bij komen kijken. Allereerst heb je te maken met het bepalen van de prijs van de rechten om onderliggende waarden te kunnen (ver)kopen voor een specifieke prijs. De prijs hangt van vele dingen af, dus het is belangrijk om je af te vragen: wat zijn opties? Ten eerste heb je de koers van een bepaald aandeel. Ook de prijs, waarvoor je dit aandeel koopt of verkoopt, speelt mee. De naam hiervan is de uitoefenprijs. Daarnaast heb je nog te maken met de looptijd, de gehele periode waarin je het aandeel kunt verkopen of kopen voor dezelfde uitoefenprijs.

Wat zijn opties en waar hangt de prijs nog meer vanaf? Wel, er bestaat een kans dat de koers van een aandeel wijzigt ten opzichte van hoe deze eerst was. Dit wordt ook wel de volatiliteit genoemd en ook die kan de prijs veranderen. Jij bepaalt op voorhand op welk moment de opties door jou mogen worden verhandeld. Ook ligt de prijs waarvoor je aandelen koopt of verkoopt, volledig in jouw handen. Dat maakt de vraag ‘wat zijn opties?’ een stuk aantrekkelijker om goed te bekijken.

 

Wat zijn opties en hoe het in elkaar steekt

Het is niet makkelijk om alle aspecten van ‘wat zijn opties?’ in één keer op papier te zetten, maar je moet wel weten hoe het nu precies werkt om te gaan beleggen met als uitgangspunt: wat zijn opties? Je kunt een aandeel kopen voor 50 euro, waarvan je 40 van de bank leent en zelf 10 in het aandeel investeert. Deze 40 euro vormen het financieringsniveau. Je deelt de totale koers door jouw inleg, oftewel 50 delen door 10 maakt exact 5. De hefboom heeft nu 5. Als onderdeel van ‘Wat zijn opties?’ is de hefboom een term in het beleggen.

Wat zijn opties? Hoe nu verder te gaan? Zodra het aandeel op de AEX van 50 euro naar 60 euro stijgt, kun je besluiten om het aandeel te verkopen. Het geleende geld betaal je terug, en je houdt nog 20 euro over, terwijl je met 10 euro begon. In andere woorden, je hebt dankzij de vraag ‘Wat zijn opties?’ een winst van honderd procent gemaakt! Wat zijn opties? Nu, dat weet je dan wel heel goed.

 

Wat zijn opties nu volgens de definitie?

Je zult inmiddels wel een idee gekregen hebben van het antwoord op de vraag: wat zijn opties? Echter, volgens de definitie is een optie een te verhandelen recht om tegen een bepaalde premie een bepaald aantal aandelen te kopen of verkopen voor een afgesproken bedrag. Dit moet dan wel gebeuren in een periode, welke wordt afgesproken. Deze heet de looptijd, maar dat wist je al. De vraag ‘wat zijn opties?’ is hiermee volledig beantwoord. Overigens eindigt de looptijd in veel gevallen op de derde vrijdag in de maand. Wanneer een optie afloopt, heet het een expiratie.

Er zijn veel kleine zaken die komen kijken bij de vraag ‘Wat zijn opties?’. Zo moet je rekening houden met het feit dat je een call en put hebt. Dit zijn allebei een type optie. Call (en long) houdt in dat je speculeert op stijgende koersen, waar put (en short) meer doelen op dalende koersen. De vraag ‘wat zijn opties?’ krijgt hierdoor nog meer betekenis dan dat deze al heeft.

 

Wat zijn opties als ze voordelig zijn?

Er zijn voldoende voordelen van opties te bedenken. Je kunt handelen, terwijl je alleen rechten en absoluut geen plichten hebt. Daarnaast zijn er opties in een grote variatie te vinden, zoals aandelen, obligaties, grondstoffen en indices. Je hebt helaas wel de kans om al je inleg te verliezen, wanneer je je eenmaal bezighoudt met ‘wat zijn opties precies?’. Wanneer je slim bezig bent, is de kans hierop dan ook weer een stuk kleiner.

De vraag ‘wat zijn opties?’ kan heel breed behandeld worden, echter wat er toe doet heb je hierboven kunnen lezen. Met opties kun je veel bereiken, het is een mix van voorspellen en onderzoeken, terwijl je zelf ook creatief moet omgaan met je geld om hier zelf zoveel mogelijk van te kunnen profiteren. Jij weet nu dus ook het antwoord op ‘wat zijn opties?’.

Succes met beleggen in opties!